Nyheder

Ny effektiv kur mod tarmlidelser


En ny diæt udviklet i Australien kan afhjælpe folkesygdommen irritabel tyktarm og – endnu mere opsigtsvækkende – de kroniske lidelser Crohns sygdom og Colitis ulcerosa.

Det viser forskningsresultater fra Monash University i Melbourne, som nu bekræftes af erfaringer med brug af diæten i Danmark.

Low FODMAP, som den kaldes, er ikke en livsstilsmirakelkur men en behandling udviklet af kliniske diætister. Ved at udelade såkaldte FODMAPs fra den daglige kost kan man pacificere indtil videre tre udbredte tarmlidelser; heriblandt irritabel tyktarm, som findes hos op imod halvdelen af den danske befolkning(!).

Specielkost og opskrifter
Diæten og de sygdomme, den er rettet imod, er emnet i dagens program. Pia Munkholm er professor på Herlev Hospital og tilknyttet Aleris-Hamlet Privathospital, hvor man også bruger Low FODMAP-diæten til patienter med tarmsygdomme.

Hun nævner en række symptomer på at tyktarmen er irritabel, som mange vil kunne nikke genkendende til. Den irriterede tarm er grundlaget for de langt alvorligere Crohns sygdom og colitis ulcerosa, som er kroniske tarmbetændelser.

- Det er sådan noget med meget luft i tarmen, det er snakken – tarmen snakker, den bliver oppustet, den veksler mellem diarré og forstoppelse. Men der må ikke være vægttab, og der må ikke være blod. Så har man alarmsymptomer. Så skal man have en koloskopi – en kikkertundersøgelse.

80 procent bliver hjulpet
Hvorvidt Low FODMAP-diæten ligefrem kan virke helbredende på irritabel tyktarm, Crohns eller Colitis ulcerosa må tiden vise, men den inaktiverer i hvert fald de nævnte sygdomme hos ca. 80 % af de patienter, som indtil videre har prøvet den - både her i Danmark og andre steder i verden, hvor den vinder indpas for tiden.

Diætist Stine Junge Albrechtsen er gæst i Sundhed på P1 mandag den 13.5., hvor vi ser mere indgående på Low FODMAP samt den bog om diæten, som hun er medforfatter til, ’Low FODMAP Diet - giver ro i maven'.


Sundhed på DR P1, (hør udsendelsen) - klik her


LowFODMAPDiet
Af CCF den 07/05/13Landsgeneralforsamling 2024
Lørdag den 6. april 2024 kl, 12:30. ... Læs mere
Af CCF den 13/02/24

Nye telefontider
Sekretariatet har fået nye åbningstider ... Læs mere
Af CCF den 08/02/24

CCF Magasinet nr. 133
CCF Magasinet er nu på gaden ... Læs mere
Af CCF den 29/01/24

Vil du være CCF´s nye Sekretariatschef ?
...og vil du være med til at få sat Danmarks mest oversete folkesygdom på dagsordenen? ... Læs mere
Af CCF den 15/01/24

CCF's politiske mærkesager
CCF har formuleret sine politiske mærkesager, der rummer 12 anbefalinger til politikerne, så det danske samfund kan løfte niveauet for behandling af mennesker med tarmsygdomme ... Læs mere
Af CCF den 15/01/24

Glædelig jul
Colitis-Crohn Foreningen holder lukket mellem jul og nytår. ... Læs mere
Af CCF den 18/12/23

Sekretariet holder lukket
den 29. november til og med den 6. december pga. flytning ... Læs mere
Af CCF den 27/11/23

Colitis-Crohn Forenngen – patientforening for tarmsyge, OPTAGET i Danske Handicaporganisationer
Så nåede Colitis-Crohn Foreningen – patientforening for tarmsyge (CCF), endnu en milepæl på foreningens rejse. ... Læs mere
Af den 09/11/23

Styrket professionalisering af Hovedbestyrelsen
Vi er beærede over denne enestående mulighed for at styrke HB´s kompetencer og har store forhåbninger til det kommende samarbejde med Anne ... Læs mere
Af den 09/11/23

CCF Magasinet nr. 132
CCF Magasinet er nu på gaden ... Læs mere
Af CCF den 26/10/23

Sidste nyt

07/05/13
Hør radioudsendelsen ... 
 
13/02/24
Lørdag den 6. april 2024 kl, 12:30. ... 
 
08/02/24
Sekretariatet har fået nye åbningstider ... 
 
Gå til nyhedsarkiv
member
member