Hele informationshæftet "Værd at vide om behandling med Prednisolon" kan hentes ved at klikke her

"Måske er du i behandling med Prednisolon for første gang, måske har du prøvet det før. Uanset hvad så er der nogle ting, du skal være opmærksom på, for det er i høj grad med Prednisolon som med andre lægemidler - hvis det har en virkning, har det også en bivirkning.

Behandlingen virker rigtig godt på mange blandt andet Crohns sygdom og colitis ulcerosa. Prednisolon har reddet mange patienters liv, og det kan forhindre operation, hvor dele af tarmen fjernes. Det skyldes, at Prednisolon dæmper betændelsen i tarmslimhinden. Og effekten af behandlingen kommer som regel hurtigt.

Prednisolon har også en række bivirkninger. På kort sigt vil du blandt andet kunne risikere vægtøgning, ophobning af væske i kroppen, øget blodtryk, øget hårvækst, søvnmangel og humørsvingninger. På længere sigt kan du eksempevis få udfordringer med at bekæmpge infektioner, få hud med blå striber på grund af blødninger, risikere afkalkning af knogler samt få grå stær.

Colitis-Crohn Foreningen (CCF) oplever, at nogle patienter bliver fastholdt for længe i en behandling med Prednisolon, selvom den ikke har den ønskede effekt. Det er afgørende, at du som patient siger fra, hvis din behandling ikke får din sygdom til at gå i ro. CCF anbefaler i øvrigt, at din behandling med Prednisolon maksimalt må vare tre måneder.

Formålet med denne brochure er at give dig en viden om din behandling, der gør dig i stand til at stille de rigtige spørgsmål til det sundhedsfaglige personale. Prednisolon er ikke en behandling, man kan trappe ind og ud af. Jo mere du ved om din egen sygdom og behandling, desto større er muligheden for, at du får en optimal behandling.

På de følgende sider finder du derfor information om behandlingen, bivirkningerne og ikke mindst gode råd til, hvad du selv kan gøre. Du er nemlig langt fra den eneste i behandling med Prednisolon, og i CCF kan du møde andre i samme situation og få mere at vide om sygdom og behandling. Se mere på ccf.dk.

Denne publikation kan på ingen måde erstatte den personlige dialog mellem læge og patient, men det er vores håb, at den kan give svar på en del af de spørgsmål, der opstår, og virke som grundlag for yderligere, uddybende spørgsmål over for læge og personale på hospitalet."

Du kan læse hele informationhæftet ved at klikke her

Copyright: Colitis-Crohn Foreningen
Mekanisk, fotografisk, elektronisk eller anden mekanisk gengivelse af dette hæfte, indhold, eller dele heraf, er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret.
Udgivet: 2016 (med forbehold for ændringer).


Værd at vide om behandling med Prednisolon®, er udgivet af Colitis-Crohn Foreningen – og kommenteret af Det Lægefaglige Råd.

 

Sidste nyt

04/06/24
Hjertelig TAK for opbakning ... 
 
27/05/24
Kan du have brug for hurtig adgang til et toilet? ... 
 
22/05/24
299.890,- kr. uddelt til forskning ... 
 
Gå til nyhedsarkiv
member
member