Mikroskopisk kolit - hvad er det?

Find en diskussionsgruppe om emnet: klik her
Hele informationshæftet kan hentes som PDF-fil: klik her

Uddrag fra hæftet:

Mikroskopisk kolit - hvad er det?
Mikroskopisk kolit er et navn eller en betegnelse, som er anvendt siden 1980 til at beskrive en tilstand med kronisk, vandig diarré, normale fund ved røntgen- og kikkertundersøgelse af tyktarmen (koloskopi), men med mikroskopisk betændelse i vævsprøver fra tyktarmens slimhinde.

Mikroskopisk kolit omfatter to sygdomme, som benævnes henholdsvis kolla- gen kolit (beskrevet af Lindstrom 1976 og Freeman et al. 1976) og lymfocytær kolit (beskrevet af Lazenhy 1989). Begge sygdomme medfører vedvarende eller periodisk ublodig, vandig diarré.

Sygdom og forløb
Som regel påvirkes almentilstanden ikke og vægten forbliver normal, men mange patienter (40%) har haft et mindre vægttab før diagnosen stilles, formentlig fordi der ofte er et let øget tab af fedt i afføringen ved sværere diarré. Hovedsymptomet er vandige diarréer op til 20 gange i døgnet, men hyppigst 4-6 gange i døgnet med et døgnvolumen på 1/2-1 liter. Omkring 1/4 af patienterne med mikroskopisk kolit har også natlig diarré. Kun i sjældne og meget svære tilfælde kan der være op til 5 liter diarré i døgnet. Afføringshyppigheden og -volumen har sammenhæng med graden af betændelsesforandringer i tyktarmsslimhinden. Mange patienter (40%) oplever også periodisk krampagtige mavesmerter, der næsten altid svinder umiddelbart efter tarmtømning, og som skyldes, at væske/afføring udspiler et afsnit af tyktarmen. Nogle patienter kan opleve periodisk kvalme (20%) eller generende luftudspiling (10%) -og enkelte (5%) har i perioder ledsmerter.Læs hele hæftet om mikroskopisk kolit (PDF) - klik her


Til toppen

Sidste nyt

17/05/24
Den 19. maj 2024 går hele verden i lilla for, at skabe fokus på tarmsygdomme! ... 
 
29/04/24
CCF Magasinet er nu på gaden ... 
 
13/02/24
Lørdag den 6. april 2024 kl, 12:30. ... 
 
Gå til nyhedsarkiv
member
member