Nyheder

Spændende nyt forskningsprojekt

"Skræddersyet medicinsk behandling, kost og livsstil
 
BELIEVE er et internationalt forskningsprojekt, der har til formål at finde værktøjer, der vil gøre os i stand til at forudsige, hvilken medicin patienter med kronisk tarmbetændelse (Crohn’s sygdom og Colitis Ulcerosa), gigt (leddegigt, psoriasisgigt og rygsøjlegigt) og psoriasis har effekt af.  Derudover har projektet også til formål at undersøge om kost og livsstil har effekt på behandlingsresultatet.

Nogle vil med god grund måske tænke: hvad har sygdomme der rammer tarme, led og hud til fælles? Hvorfor inkludere dem i samme projekt? Intuitivt virker det umiddelbart ikke logisk, men alle sygdommene er kroniske betændelsessygdomme. Derudover har de overlappende symptomer, genetik, miljø og ikke mindst behandling.

Hvem har gavn af behandlingen?
I de seneste to årtier har biologiske lægemidler, især anti-TNF-α, revolutioneret behandlingen af disse sygdomme. Behandlingen hæmmer forskellige processer i immunsystemet ved målrettet at binde til og inaktivere forskellige sygdomsstimulerende signalstoffer (cytokiner), eksempelvis tumor necrosis factor alpha (TNF-α). Det lyder jo lovende, men desværre bliver brugen af biologiske lægemidler hæmmet af, at over 1/3 af patienterne ikke har effekt af behandlingen, at der er risiko for alvorlige bivirkninger og af de høje priser på disse lægemidler.

Vi ønsker at blive bedre til t kunne give den rigtige behandling til den rigtige patient første gang. I vores forskningsprojekt rekutterer vi patienter med disse kroniske betændelses sygdomme, som opstartes i behandling med biologiske lægemidler.

Der bliver indsamlet blod, afførring, urin og tarmbiopsier fra patienterne (sidstnævnte kun fra tarmpatienter), som skal analyseres for koncentrationen af forskellige inflammatoriske cytokiner. Forhåbentlig finder vi forskelle blandt patienterne, som kan være med til at forklare, hvorfor nogle har gavn af en given behandling og andre ikke har. Det er målet, at vi dermed kan gøre behandlingen mere skræddersyet og effektiv.

Kan patienterne selv gøre noget?
Der er rigtig mange patienter, der spørger deres læge eller sygeplejerske, hvad de selv kan gøre for at få det bedre. På nuværende tidspunkt mangler der viden på området - det vil vi gerne være med til at ændre på. Derfor indsamler vi også en masse information om patienternes livsstil samt deres kost i dette forskningsprojekt. Denne information vil vi bruge til at undersøge, om patienterne selv kan bidrage til et bedre behandlingsresultat ved fx at spise eller leve på på en bestemt måde, som en del af deres behandling. Vi vil f.eks. kunne undersøge om de patienter, der spiser flest kostfibre, har bedre effekt af behandlingen osv.

Inklusionen af patienter til projektet foregår på flere sygehus i Danmark, og forventes at blive afsluttet i sommeren 2020. Derefter vil vi for alvor kunne gå i gang med at analysere de oplysninger og det biologiske materiale, vi har.

Det langsigtede mål med projektet er at bedre behandlingen af patienter og dermed patienternes livskvalitet.

Silja Hvid Overgaard,
Ph.d.-studerende,
Fokuseret Forsknings-enhed for Molekylærdiagnostik og Klinisk Forskning, Sygehus Sønderjylland"
 
Af CCF den 28/10/19Tarmuge 2024 vel overstået
Hjertelig TAK for opbakning ... Læs mere
Af CCF den 04/06/24

Toiletadgang på festival
Kan du have brug for hurtig adgang til et toilet? ... Læs mere
Af CCF den 27/05/24

Uddeling af forskningsstøtte 2024
299.890,- kr. uddelt til forskning ... Læs mere
Af CCF den 22/05/24

Verdens IBD dag 19. maj 2024
Storebæltsbroen var lyst op i lilla til støtte for personer med kroniske tarmsygdomme ... Læs mere
Af CCF den 21/05/24

Tarmugen 2024 - ”Det rullende budskab”
Den 19. maj 2024 går hele verden i lilla for, at skabe fokus på tarmsygdomme! ... Læs mere
Af CCF den 17/05/24

CCF Magasinet nr. 134
CCF Magasinet er nu på gaden ... Læs mere
Af CCF den 29/04/24

Landsgeneralforsamling 2024
Lørdag den 6. april 2024 kl, 12:30. ... Læs mere
Af CCF den 13/02/24

Nye telefontider
Sekretariatet har fået nye åbningstider ... Læs mere
Af CCF den 08/02/24

CCF Magasinet nr. 133
CCF Magasinet er nu på gaden ... Læs mere
Af CCF den 29/01/24

Vil du være CCF´s nye Sekretariatschef ?
...og vil du være med til at få sat Danmarks mest oversete folkesygdom på dagsordenen? ... Læs mere
Af CCF den 15/01/24

Sidste nyt

28/10/19
”Skræddersyet medicinsk behandling, kost og livsstil" ... 
 
04/06/24
Hjertelig TAK for opbakning ... 
 
27/05/24
Kan du have brug for hurtig adgang til et toilet? ... 
 
Gå til nyhedsarkiv
member
member