Nyheder

Pressemeddelelse

Patientforeninger: Medicinbesparelser skal komme patienter til gode – ikke skade dem.
 
Landets fem regioner er i gang med at skifte en stor gruppe alvorligt syge patienter til billigere lægemidler. Det har fået advarselslamperne til at blinke hos flere patientforeninger, der frygter, at patienterne bliver taget som gidsler i en spareøvelse.
 
Er man så uheldig at lide af en kronisk tarmbetændelse, en hudsygdom som psoriasis eller en gigtsygdom, så kan man risikere at være blandt de patienter, der nu bliver tvunget til at skifte til anden medicin. Også selvom man måske har brugt årevis på at finde en behandling, der virker.
 
Blandt patientforeninger er der udbredt bekymring for, at spareøvelsen kommer til at gå ud over de patienter, som i dag er i en behandling, der betyder, at de kan leve et nogenlunde normalt liv.  
 
”Jeg er ikke blind for behovet for at spare penge i sundhedsvæsenet. Men det hænger ikke sammen, hvis det bliver på bekostning af alvorligt syge menneskers helbred. Vi ved fra undersøgelser af tidligere behandlingsskift, at cirka hver femte patient mister effekt efter at have skiftet behandling,” siger Charlotte Nielsen, landsformand for Colitis-Crohn Foreningen.
 
Bekymringerne er ikke blevet mindre efter den første uge, siden regionerne begyndte automatisk at skifte de op mod 5.000 patienter, det drejer sig om. Sundhedsmyndighederne garanterede, at man i forbindelse med skiftet ville tage hånd om patienternes bekymringer, og at der ville blive taget hensyn til patienter, der af særlige årsager ikke ønskede at skifte behandling.
 
”Vores erfaring er, at løfterne til patienterne ikke bliver indfriet. Vores medlemmer fortæller os, at de ikke bliver tilbudt en samtale med en læge, så de kan blive inddraget i beslutningen om skiftet. Og de patienter, der har særlige grunde til ikke at ville risikere at skifte til anden behandling, får at vide, at deres eksisterende behandling ikke længere er tilgængelig på hospitalet,” fortæller Lars Werner, direktør for Psoriasisforeningen.
 
Tvivl om økonomisk gevinst
Når man, som i tilfældet her, gennemfører et udbud på dyr medicin, viser erfaringen, at det ikke kun er vinderen af udbuddet, der leverer en lav pris. Alle præparater, som deltager i udbuddet, sætter prisen kraftigt ned. Prisforskellene mellem de konkurrerende lægemidler bliver derfor ganske små. 
 
”Når prisforskellen mellem to lægemidler ender med at være marginal, så stiller vi spørgsmålstegn ved, om det så er værd at risikere patienternes arbejdsduelighed og livskvalitet,” siger Charlotte Nielsen og fortsætter:
 
”Jeg vil understrege, at vi her taler om kronisk syge mennesker, der ofte har brugt mange år på at finde frem til netop den behandling, som har bragt deres sygdom i ro. For vores forenings vedkommende er der tale om danskere med kronisk tarmbetændelse, der hver dag har stærke smerter uden den rette behandling og som en konsekvens skal på toilettet 20 til 30 gange om dagen.”
 
Også hos Psoriasisforeningen er man kritisk over for, at sundhedsmyndighederne kører patienterne ud på et sidespor i bestræbelserne på at spare penge.
”Vi har dygtige læger med integritet og høj grad af faglighed. Men den seneste uge har vist, at rammerne for at involvere patienterne i beslutningen om deres egen behandling ikke er til stede. Beslutningen om behandlingsskift bliver tvunget ned over hovedet på både læge og patient. Det kan vi ikke være tjent med i et sundhedsvæsen, som ellers hævder at have patienten i centrum,” siger Lars Werner.
 
 
Fakta om nocebo-effekt (18 procent mister effekt ved behandlingsskift) Andre fakta
  • Op mod 400.000 danskere lider sygdomme som gigt, kronisk tarmbetændelse og hudsygdomme som psoriasis
  • En undersøgelse gennemført af KORA i 2016 viser, at 21 procent af denne patientgruppe lider af mere end én af disse sygdomme.
 
Yderligere information, kontakt venligst
Charlotte Nielsen, landsformand for Colitis-Crohn Foreningen
Mail: formand@ccf.dk
 
Lars Werner, direktør for Psoriasisforeningen
Mail: lw@psoriasisforeningen.dk
 

 
Af CCF den 27/11/18CCF Magasinet nr. 127
Det nye nummer af af CCF medlemsmagasin er nu udkommet ... Læs mere
Af CCF den 02/08/22

Sommerferie
se hvornår vi holder ferielukket ... Læs mere
Af CCF den 29/06/22

Ekstraordinær Landsgeneralforsamling 12. juni
Ny bestyrelse på plads ... Læs mere
Af CCF den 20/06/22

Ekstraordinær Landsgeneralforsamling 12. juni
Materiale er nu klar! ... Læs mere
Af CCF den 03/06/22

App’en ”Flush it – find et toilet” lukker!
Toilet-finder funktionen findes fremover i "Lev med IBD" ... Læs mere
Af CCF den 09/05/22

CCF Magasinet nr. 126
Det nye nummer af af CCF medlemsmagasin er nu udkommet ... Læs mere
Af CCF den 05/05/22

Indbydelse til temamøde for stomiopererede
Stomiforeningen COPA, Colitis-Crohn Foreningen og Coloplast Danmark A/S holder temamøde ... Læs mere
Af CCF den 04/05/22

Uddeling af forskningsstøtte 2022
150.000,- kr. uddelt til forskning ... Læs mere
Af CCF den 27/04/22

Donation fra Sydbank
Torsdag den 10. marts var Sydbank forbi med en flot check ... Læs mere
Af CCF den 11/03/22

Landsgeneralforsamling 2022
Lørdag den 2. april 2022 ... Læs mere
Af CCF den 09/03/22

Sidste nyt

27/11/18
Patientforeninger: Medicinbesparelser skal komme patienter til gode – ikke skade dem ... 
 
02/08/22
Det nye nummer af af CCF medlemsmagasin er nu udkommet ... 
 
29/06/22
se hvornår vi holder ferielukket ... 
 
Gå til nyhedsarkiv
member
member