Nyheder

Hvem har gavn af medicinen?

Ph.d.-studerende vil kortlægge i alt 820 mavetarmpatienters livstil, miljø og vanerOmkring en procent af Europas befolkning rammes i løbet af livet af kronisk tarmbetændelse. Ikke alene er det ofte forbundet med stort ubehag og besvær for patienten selv. Det påvirker også patientens familie, arbejdspladsen og samfundsøkonomien.

Disse sygdomme behandles med biologiske midler, som har vidst en god effekt hos en del af patienter. Desværre har den gængse biologiske behandling ingen positiv effekt på omkring en tredjedel af patienterne. Da her er tale om produkter, der kan medføre livslange bivirkninger og tilmed ikke er helt billige, vil det være en stor fordel, hvis man på forhånd ved, hvem der har gavn af medicinen.

Noget tyder på, at f.eks. patienternes livsstil kan have indflydelse. Her er det den ph.d.-studerende Læge Mohamad Jawhara fra Sygehus Sønderjyllands organcenter, kommer ind i billedet.

Mohamad Jawhara, der er tilknyttet Fokuseret forskningsenhed i Molekylærdiagnostik og Klinisk Forskning, deltager i et internationalt forskningsprojekt. Hans opgave er via en række prøver og et spørgeskema at kortlægge i alt 820 mavetarmpatienters livstil, miljø og vaner. Heraf vil de 500 være patienter, der er indkaldt til kikkertundersøgelse af andre årsager, udgøre en kontrolgruppe.

Rigtig mange patienter, der i den kommende tid indkaldes til kikkertundersøgelser, vil derfor sammen inde indkaldelsen modtage et brev, der kort fortæller om projektet, og hvor de, som har lyst til at medvirke, kan henvende sig på telefonnummer eller en e-mailadresse. Derefter vil de blive kontaktet og indbudt til en samtale, inden man bliver tilmeldt.

Proceduren hænger ikke mindst sammen med, at her er tale om et ret omfattende prøver og spørgeskema, fortæller Mohamad Jawhara.

-Det er tidskrævende og til forskel fra mange andre projekter vil vi gerne involvere patienterne meget i projektet, så det er dem der samler afføringsprøver og besvarer spørgsmål, og omvendt får svar på deres resultater og hele rapporten, hvis de gerne vil have det, fortæller han.

Der går nok et par år endnu, inden rapporten er klar for Mohamads projekt er først lige startet.

Mohamad Jawharas ph.d. er som nævnt en del af større undersøgelse, der på Sygehus Sønderjylland på sigt vil involvere 5 ph.d.-studerende og 2 post. doc. Også på sygehuse i Aalborg, Aarhus, Silkeborg, Herning, Herlev, Esbjerg og Odense deltager i den danske del af projektet, som også omfatter andre kroniske inflammatoriske sygdomme og forskere og sygehuse i en række EU-lande.


Mohamad Jawhara, Læge, Ph.d.-studerende,
Fokuseret Enhed for Molekylærdiagnostik og Klinisk Forskning
Sygehus Sønderjylland

 
Af CCF den 24/05/17Landsgeneralforsamling 2024
Lørdag den 6. april 2024 kl, 12:30. ... Læs mere
Af CCF den 13/02/24

Nye telefontider
Sekretariatet har fået nye åbningstider ... Læs mere
Af CCF den 08/02/24

CCF Magasinet nr. 133
CCF Magasinet er nu på gaden ... Læs mere
Af CCF den 29/01/24

Vil du være CCF´s nye Sekretariatschef ?
...og vil du være med til at få sat Danmarks mest oversete folkesygdom på dagsordenen? ... Læs mere
Af CCF den 15/01/24

CCF's politiske mærkesager
CCF har formuleret sine politiske mærkesager, der rummer 12 anbefalinger til politikerne, så det danske samfund kan løfte niveauet for behandling af mennesker med tarmsygdomme ... Læs mere
Af CCF den 15/01/24

Glædelig jul
Colitis-Crohn Foreningen holder lukket mellem jul og nytår. ... Læs mere
Af CCF den 18/12/23

Sekretariet holder lukket
den 29. november til og med den 6. december pga. flytning ... Læs mere
Af CCF den 27/11/23

Colitis-Crohn Forenngen – patientforening for tarmsyge, OPTAGET i Danske Handicaporganisationer
Så nåede Colitis-Crohn Foreningen – patientforening for tarmsyge (CCF), endnu en milepæl på foreningens rejse. ... Læs mere
Af den 09/11/23

Styrket professionalisering af Hovedbestyrelsen
Vi er beærede over denne enestående mulighed for at styrke HB´s kompetencer og har store forhåbninger til det kommende samarbejde med Anne ... Læs mere
Af den 09/11/23

CCF Magasinet nr. 132
CCF Magasinet er nu på gaden ... Læs mere
Af CCF den 26/10/23

Sidste nyt

24/05/17
Ph.d.-studerende vil kortlægge i alt 820 mavetarmpatienters livstil, miljø og vaner ... 
 
13/02/24
Lørdag den 6. april 2024 kl, 12:30. ... 
 
08/02/24
Sekretariatet har fået nye åbningstider ... 
 
Gå til nyhedsarkiv
member
member