Nyheder

Læger og sygeplejersker vil give patienterne mere magt

Patienters individuelle ønsker og livsstil skal inddrages mere i behandlingen.
Det skal være slut med, at overlægen er kongen. Patienten skal være herre i eget liv og skal derfor i langt højere grad inddrages i tilrettelæggelsen af behandlingen. Sådan lyder meldingen fra både Lægeforeningen, Dansk Sygeplejeråd og Danske Patienter (CCF), som er enige om, at fagfolkene har for meget at skulle have sagt, når det gælder behandlingen af patienter på danske sygehuse.

Erfaringer fra forsøg både herhjemme og i udlandet viser nemlig, at det fører til både højere kvalitet i behandlingen, større patienttilfredshed og besparelser i sundhedsvæsenet, hvis patienternes egne observationer og erfaringer inddrages mere. Hvad der er den rigtige behandling for den ene patient kan være helt forkert for den anden, selv om de fejler præcis det samme. Det afhænger af deres livssituation, og den bliver der slet ikke taget nok hensyn til i sygehusvæsenet i dag, mener de tre organisationer.

Derfor går Lægeforeningen, Dansk Sygeplejeråd og Danske Patienter (CCF) nu ud med et fælles opråb til politikerne for at få ændret strukturer i sundhedsvæsenet, som hæmmer patientinddragelsen.

Fortrolige samtaler er nærmest umulige
Ud over en reformation af takstsystemet peger de tre organisationer på, at der skal undervises i patientinddragelse på uddannelserne, at der skal prioriteres midler til forskning i området og til indsamling og deling af den viden, der allerede findes. Praksis for patientinddragelse skal systematisk indarbejdes i alle officielle vejledninger til behandling af forskellige sygdomme, og de fysiske rammer på hospitalerne skal indrettes, så der er mulighed for at gennemføre fortrolige samtaler.

Danske Patienters formand Lars Engberg er sikker på, at et øget fokus på individet vil blive taget rigtig godt imod hos brugerne af det danske sundhedsvæsen.

»Der er slet ingen tvivl om, at det her vil gøre behandlingen af den enkelte patient bedre. Læger og sygeplejersker bruger objektive kriterier som blodprøver og scanningsresultater til at tilrettelægge et behandlingsforløb, men patienten kan bidrage med meget mere viden om for eksempel arbejdsforhold, personlige egenskaber, fremtidsønsker og livsstil, der alt sammen giver nye perspektiver til, hvad der er den rette behandling for lige præcis den patient«.

Sundhedsminister: Patientinddragelse er fremtiden
Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) er overordentligt lydhør over for de tre organisationers pointer. Inddragelse af patienter og pårørende er noget af det, han er villig til at prioritere allerhøjest i udviklingen af det danske sundhedsvæsen, siger han, og regeringen har foreslået, at der afsættes 300 millioner kroner til området på den kommende finanslov.

Læs mere hos Danske Patienter, eller Politiken: http://pol.dk/2438896


Af CCF den 30/10/14Landsgeneralforsamling 2024
Lørdag den 6. april 2024 kl, 12:30. ... Læs mere
Af CCF den 13/02/24

Nye telefontider
Sekretariatet har fået nye åbningstider ... Læs mere
Af CCF den 08/02/24

CCF Magasinet nr. 133
CCF Magasinet er nu på gaden ... Læs mere
Af CCF den 29/01/24

Vil du være CCF´s nye Sekretariatschef ?
...og vil du være med til at få sat Danmarks mest oversete folkesygdom på dagsordenen? ... Læs mere
Af CCF den 15/01/24

CCF's politiske mærkesager
CCF har formuleret sine politiske mærkesager, der rummer 12 anbefalinger til politikerne, så det danske samfund kan løfte niveauet for behandling af mennesker med tarmsygdomme ... Læs mere
Af CCF den 15/01/24

Glædelig jul
Colitis-Crohn Foreningen holder lukket mellem jul og nytår. ... Læs mere
Af CCF den 18/12/23

Sekretariet holder lukket
den 29. november til og med den 6. december pga. flytning ... Læs mere
Af CCF den 27/11/23

Colitis-Crohn Forenngen – patientforening for tarmsyge, OPTAGET i Danske Handicaporganisationer
Så nåede Colitis-Crohn Foreningen – patientforening for tarmsyge (CCF), endnu en milepæl på foreningens rejse. ... Læs mere
Af den 09/11/23

Styrket professionalisering af Hovedbestyrelsen
Vi er beærede over denne enestående mulighed for at styrke HB´s kompetencer og har store forhåbninger til det kommende samarbejde med Anne ... Læs mere
Af den 09/11/23

CCF Magasinet nr. 132
CCF Magasinet er nu på gaden ... Læs mere
Af CCF den 26/10/23

Sidste nyt

13/02/24
Lørdag den 6. april 2024 kl, 12:30. ... 
 
08/02/24
Sekretariatet har fået nye åbningstider ... 
 
Gå til nyhedsarkiv
member
member