Nyheder
Biosimilære lægemidler
Et biosimilært lægemiddel er biologisk medicin, der svarer til et eksisterende biologisk præparat (eksempelvis Remsima og Remicade/originalprodukt. I et biosimilært lægemiddel er det aktive stof stort set det samme, som i det tilsvarende biologiske lægemiddel. Der kan dog være mindre forskelle som følge af stoffernes komplekse opbygning og produktionsmetoder.
Det biosimilære lægemiddel er sammenligneligt med det originale produkt i forhold til fysiske og kemiske karakteristika, effekt og sikkerhedsprofil. Forskellene findes primært i de sukkermolekyler, der binder proteindele sammen. Det er imidlertid et krav fra lægemiddelmyndighederne, at denne forskellighed ikke må påvirke lægemidlernes effekt og sikkerhed. Det vil sige, at det biosimilære lægemiddel ikke må være ringere end det originale produkt i forhold til effekt og sikkerhed.
Danske Regioner etablerede i 2009 RADS (Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin), og RADS vurderer, at patienter der er velbehandlede med Remicade, kan skifte til et biosimilært produkt. Dette er der dog ikke enighed om i de lægefaglige udvalg under RADS. Hvor gastroenterologerne generelt er positive over for de biosimilære lægemidler, er gigtlægerne mere skeptiske - mens hudlægerne er direkte imod. For at imødekomme denne uenighed har RADS derfor besluttet, at der tidligst i maj 2016 træffes en endelig beslutning vedrørende eventuelt skift af behandling. Indtil da kan de enkelte regioner imidlertid selv beslutte, at indføre behandling med biosimilære lægemidler.
Læs mere i dit eget CCF Magasin nr. 99, eller læs mere her: klik her
Af CCF den 30/11/15