Nyheder

Min IBS-historie

Irriterende Besværlig Sygdom - IBS
(Maria, 44 år, lærer på en handelsskole)

OPPUSTET, FORSTOPPET, KVALME, SMERTER I MAVEN, UTILPAS, KRONISK TRÆT, ONDT I KROPPEN, HOVEDPINE, KLØE, STORE MENSTRUATIONSSMERTER ETC.

Har du lignende symptomer? Måske er du også havnet i kassen med ”IBS diagnosen”.

For omkring 20 år siden
”Du har nervøs tyktarm” kommenterede lægen. Min eneste tanke var, at nu var jeg havnet i samme kategori som min mor. Hun havde altid beklaget sig over, at hendes problemer med maven blev omtalt som nervøst, og at der ingen hjælp var at hente. ”Du skal sørge for at spise groft brød, grønsager og frugt. Drik endelig meget vand og undgå stress”, fortsatte lægen. Jeg levede jo allerede sundt. Jeg var ung, i god form og gik op i kost. Prøvede at forklare lægen, at jeg allerede levede fornuftigt, men at jeg stadig var forstoppet og havde smerter i maven. Lægens reaktion var, at det var godt, og at jeg bare skulle fortsætte. Jeg kunne også prøve med Husk, som jeg kunne indtage dagligt.

I mellemtiden
Årene gik med forstoppelse, smerter i maven, lægebesøg, syreneutraliserende midler, adskillige kure, lægebesøg igen og igen. Hold da op, hvor har jeg dog brugt mange penge på syreneutraliserende midler, da den ene læge efter den anden også mente, at jeg havde for meget mavesyre eller mavekatar. Desværre hjalp det sjældent. Ind imellem kunne jeg ligge på sengen og vride mig af smerte. Smerterne kunne være så store, at blindtarmsbetændelse var oppe og vende flere gange. Her til skal siges, at jeg har den stadigvæk. Jeg havde gode perioder og dårlige perioder, men aldrig i nærheden af, hvordan jeg har det NU.

For omkring 9 år siden blev jeg akut indlagt med meget høje levertal, forhøjet insulintal, ekstrem kløe og store blå mærker på benene. De fandt aldrig ud af, hvorfor jeg havde det sådan. Efterfølgende har jeg været indlagt med lignende symptomer – især for høje levertal. Lægernes manglende viden om min tilstand mundede ud i ”Det virker som om, at du har fået en forgiftning”. Når jeg kigger tilbage på min daværende tilstand, så er jeg sikker på, at min krop kollapsede pga. IBS, og den stress kroppen er udsat for med en kronisk sygdom.

Efterfølgende gik det kun ned ad bakke, dog med gode perioder, hvor solen også skinnede på mig. Jeg var i denne periode især plaget af smerter i hele kroppen….faktisk følte jeg, at jeg havde influenza uden feber.
Jeg har været på sygehus og mavetarmlæge og fået foretaget gastroskopi og koloskopi flere gange. Hver gang har jeg fået diagnosen IBS. Efter en læges anbefaling opsøgte jeg en diætist på Hamlet for omkring 3 år siden, og jeg blev indviet i LFM. En ny verden med nye spændende udfordringer. Og så begyndte det at gå bedre i nogle år.

Den svære nutid
I november sidste år blev jeg sygemeldt med stress og IBS. Jeg havde ventet for længe med at sygemelde mig, så mine symptomer var overvældende. Jeg kunne ikke spise noget uden at få kvalme, jeg var svimmel, havde ondt i kroppen og kunne ikke slæbe mig afsted. Et halv år efter har jeg stadig de fleste af symptomerne. Min stress er under afvikling, men den ligger og lurer, da min krop konstant er i alarmberedenskab pga. af smerter og ubehag. Desværre er jeg en af dem, hvor LFM ikke længere hjælper mig andet end overfladisk. Hvis jeg f.eks. spiser løg eller hvidløg bliver jeg endnu dårligere.

Den lykkelige fremtid
Jeg er desperat, ulykkelig, afkræftet, desillusioneret og bekymret for min fremtid. Min IBS invaliderer mig for øjeblikket og forringer min livskvalitet. Jeg er begyndt at arbejde på deltid igen, men har svært ved at få en hverdag til at fungere. Men uden mine timer på arbejdsmarkedet ville jeg føle mig udelukket fra et almindeligt liv. Heldigvis er mand, børn, familie og venner forstående og støttende. 

Efter lægen anvisning for 20 år siden lever jeg stadig ”sundt”, dyrker sport, sover, tager vitaminer og kosttilskud. Jeg afventer stadig at fremtiden vil bringe velsignet bud.
 
Maria Rosenvold(Irritabel tyktarm (Irritable bowel syndrome- IBS )
CCF's Facebookgrupper: IBS/irritabel tyktarm og Low FODMAP diet 


 
Af CCF den 09/04/15Solsikkeprogrammet
CCF har indgået et samarbejde med Solsikkeprogrammet ... Læs mere
Af CCF den 16/11/22

CCF Magasinet nr. 128
Det nye nummer af CCF Magasinet er nu på gaden ... Læs mere
Af CCF den 04/11/22

Høje el-priser og strømsvigt skubber patienter ud over kanten.
Patienter med kroniske sygdomme, der er afhængige af elektricitet til deres behandling, risikerer helbred og økonomisk nedtur på grund af rekordhøje el-priser og fare for strømafbrydelse. ... Læs mere
Af CCF den 26/10/22

Efterårsferie
Sekretariatet holde lukket for telefonhenvendelser i uge 42 ... Læs mere
Af CCF den 10/10/22

Tid til vaccination mod influenza og lungebetændelse
Når immunsystemet er nedsat, har du højere risiko for at få influenza og lungebetændelse ... Læs mere
Af CCF den 03/10/22

Samarbejdet med CCF’s socialrådgiver er stoppet
Det er med beklagelse, vi må meddele, at samarbejdet med CCF’s socialrådgiver er ophørt. ... Læs mere
Af CCF den 20/09/22

Landsgeneralforsamling 2023
Lørdag den 25. marts ... Læs mere
Af CCF den 12/09/22

Socialrådgiveren
CCF's socialrådgiver kan ikke træffes 7. - 18. september ... Læs mere
Af den 05/09/22

CCF Magasinet nr. 127
Det nye nummer af af CCF medlemsmagasin er nu udkommet ... Læs mere
Af CCF den 02/08/22

Sommerferie
se hvornår vi holder ferielukket ... Læs mere
Af CCF den 29/06/22

Sidste nyt

09/04/15
Maria Rosenvold ... 
 
16/11/22
CCF har indgået et samarbejde med Solsikkeprogrammet ... 
 
04/11/22
Det nye nummer af CCF Magasinet er nu på gaden ... 
 
Gå til nyhedsarkiv
member
member