Nyheder
Danske kvinder (og én mand) viser stolt deres stomi frem
At være ramt af en sygdom i tarmen, kan i nogle tilfælde betyde både en masse operations-ar og en stomi-pose. Det burde være helt naturligt, men er alligevel ekstremt tabu-belagt. Men det er nu ved at ændre sig – takket være en række modige danske kvinder (og én mand).
”Det ér så positivt. Det har virkelig givet en lang række mennesker deres værdighed tilbage!”
Det er de første ord, der falder, da jeg spørger formanden for den danske Colitis-Crohn forening, Bente Buus Nielsen, om effekten af de billeder af især kvinder i bikini, som stolt viser deres ar eller deres stomi frem, der på det seneste har spredt sig i de sociale medier. Ikke bare herhjemme, men over hele verden.
Lider man af enten colitis ulcerosa eller af morbus Crohn, så betyder det, at man har en form for betændelse i tarmen, som medfører blødende sår og deraf følgende arvæv. Tilstanden kan selvfølgelig være mere eller mindre alvorlig, men fælles for mange af de ramte er kraftige smerter, blod i afføringen og diarre, og ofte ender sygdommen i en eller flere tarmoperationer og/eller med en stomi.
Føler det er ulækkert
Men selvom man nøgternt kan beskrive sygdommen og dens fysiske følger, så kan det være svært for en udenforstående at sætte sig ind i de psykiske følger, der også følger med.
- Rigtig mange føler en stor skam, nok fordi det er så tabu belagt et område. Mange bliver desværre mødt med den holdning, at det er lidt ulækkert, forklarer Bente Buus Nielsen videre til Q.dk, og fortsætter:
- Forleden hørte jeg fra et af vores medlemmer, at hun efter vores kampagne med bikini-billederne nu endelig havde taget sig mod til at tage i svømmehallen. Det havde været en kæmpe overvindelse for hende, og heldigvis gik det første besøg godt. Men 2. gang hun var der, stødte hun på fire unge kvinder, som sagde til hende, at hun var klam og at hun ikke burde have lov til at komme i svømmehallen.
Endnu mere rygrad
En melding som den ville nok have slået luften ud af de fleste, men den pågældende kvinde valgte i stedet at fortælle om hændelsen inde på Colitis-Crohn foreningens facebook-side, og støtten til hende var enorm. Så hun har valgt at fortsætte med at gå i svømmehallen. Det er jo ikke hende, der er den ynkelige i denne sammenhæng – det er de fire kvinder, der prøvede at nedgøre hende.
- Lige præcis den historie synes jeg virkelig er med til vise, hvor meget den her kampagne har været med til at give vores medlemmer endnu mere rygrad og endnu mere stolthed i forhold til dem selv, siger Bente Buus Nielsen. For selvom ikke mange ved det, så er hele trenden med at vise sig frem med sine ar og sin stomi faktisk startet hos dem.
Seje mænd og kvinder
- For et års tid siden var der et af vores medlemmer, der inde på vores facebookside lagde et billede op af sig selv lige efter en operation. Stomien var endnu ikke sat på, så man kunne stadig se den lille stump tarm stikke ud. Det syntes vi var så sejt, så vi tænkte, at vi måske kunne få hende og måske endda flere til at stille op til nogle flotte billede med pæne bikinier og flot lys og det hele. Og det var der med det samme 15, der sagde ja til.
Billederne kom med i foreningens jubilæums-tidsskrift, men har nu deres helt eget liv på nettet.
Se flere billeder og læs hele historien fra "Q magasinet" - klik her
Af CCF den 10/08/14
Indsatsen for kroniske syge styrkes med fem milliarder kroner
Regeringens udspil frem til 2018 ... Læs mere
Regeringens udspil frem til 2018 ... Læs mere
Af CCF den 21/08/14
Mænd og kvinders tarmbakterier påvirkes forskelligt af kosten
Kosten har betydning ... Læs mere
Kosten har betydning ... Læs mere
Af CCF den 30/07/14