Nyheder

Ny effektiv kur mod tarmlidelser


En ny diæt udviklet i Australien kan afhjælpe folkesygdommen irritabel tyktarm og – endnu mere opsigtsvækkende – de kroniske lidelser Crohns sygdom og Colitis ulcerosa.

Det viser forskningsresultater fra Monash University i Melbourne, som nu bekræftes af erfaringer med brug af diæten i Danmark.

Low FODMAP, som den kaldes, er ikke en livsstilsmirakelkur men en behandling udviklet af kliniske diætister. Ved at udelade såkaldte FODMAPs fra den daglige kost kan man pacificere indtil videre tre udbredte tarmlidelser; heriblandt irritabel tyktarm, som findes hos op imod halvdelen af den danske befolkning(!).

Specielkost og opskrifter
Diæten og de sygdomme, den er rettet imod, er emnet i dagens program. Pia Munkholm er professor på Herlev Hospital og tilknyttet Aleris-Hamlet Privathospital, hvor man også bruger Low FODMAP-diæten til patienter med tarmsygdomme.

Hun nævner en række symptomer på at tyktarmen er irritabel, som mange vil kunne nikke genkendende til. Den irriterede tarm er grundlaget for de langt alvorligere Crohns sygdom og colitis ulcerosa, som er kroniske tarmbetændelser.

- Det er sådan noget med meget luft i tarmen, det er snakken – tarmen snakker, den bliver oppustet, den veksler mellem diarré og forstoppelse. Men der må ikke være vægttab, og der må ikke være blod. Så har man alarmsymptomer. Så skal man have en koloskopi – en kikkertundersøgelse.

80 procent bliver hjulpet
Hvorvidt Low FODMAP-diæten ligefrem kan virke helbredende på irritabel tyktarm, Crohns eller Colitis ulcerosa må tiden vise, men den inaktiverer i hvert fald de nævnte sygdomme hos ca. 80 % af de patienter, som indtil videre har prøvet den - både her i Danmark og andre steder i verden, hvor den vinder indpas for tiden.

Diætist Stine Junge Albrechtsen er gæst i Sundhed på P1 mandag den 13.5., hvor vi ser mere indgående på Low FODMAP samt den bog om diæten, som hun er medforfatter til, ’Low FODMAP Diet - giver ro i maven'.


Sundhed på DR P1, (hør udsendelsen) - klik her


LowFODMAPDiet
Af CCF den 07/05/13Toilet på Roskilde Festival 2013... gratis!
Toilettet står klart ... Læs mere
Af CCF den 01/07/13

Lige nu har over 800.000 danskere dårlig mave!
Irritabel tyktarm (IBS) ... Læs mere
Af CCF den 28/06/13

Snak om lortet
Som Paw og Martin... ... Læs mere
Af CCF den 13/06/13

De Autoimmune indtager Bornholm
”Ikke rigtig voksne, ikke rigtig børn” ... Læs mere
Af CCF den 11/06/13

Butikken er åbnet
Besøg CCF-shoppen ... Læs mere
Af CCF den 05/06/13

Anne-Mette Aagaard er ny CCF-ambassadør
Vinder af Copenhagen Marathon 2013 ... Læs mere
Af CCF den 25/05/13

Verdens IBD Dag, afholdes i Danmark den 16. maj 2013
Den gode samtale ... Læs mere
Af CCF den 08/05/13

KIT- og Socialrådgiveren sidder klar
Rådgivning til CCF-medlemmer ... Læs mere
Af CCF den 22/04/13

EU-dom: Virksomheder skal lette kronisk syges arbejde
Funktionærlovens 120-dages-regel. ... Læs mere
Af CCF den 13/04/13

Sidste nyt

07/05/13
Hør radioudsendelsen ... 
 
01/07/13
Toilettet står klart ... 
 
28/06/13
Irritabel tyktarm (IBS) ... 
 
Gå til nyhedsarkiv
member
member