Nyheder

Spændende nyt forskningsprojekt

"Skræddersyet medicinsk behandling, kost og livsstil
 
BELIEVE er et internationalt forskningsprojekt, der har til formål at finde værktøjer, der vil gøre os i stand til at forudsige, hvilken medicin patienter med kronisk tarmbetændelse (Crohn’s sygdom og Colitis Ulcerosa), gigt (leddegigt, psoriasisgigt og rygsøjlegigt) og psoriasis har effekt af.  Derudover har projektet også til formål at undersøge om kost og livsstil har effekt på behandlingsresultatet.

Nogle vil med god grund måske tænke: hvad har sygdomme der rammer tarme, led og hud til fælles? Hvorfor inkludere dem i samme projekt? Intuitivt virker det umiddelbart ikke logisk, men alle sygdommene er kroniske betændelsessygdomme. Derudover har de overlappende symptomer, genetik, miljø og ikke mindst behandling.

Hvem har gavn af behandlingen?
I de seneste to årtier har biologiske lægemidler, især anti-TNF-α, revolutioneret behandlingen af disse sygdomme. Behandlingen hæmmer forskellige processer i immunsystemet ved målrettet at binde til og inaktivere forskellige sygdomsstimulerende signalstoffer (cytokiner), eksempelvis tumor necrosis factor alpha (TNF-α). Det lyder jo lovende, men desværre bliver brugen af biologiske lægemidler hæmmet af, at over 1/3 af patienterne ikke har effekt af behandlingen, at der er risiko for alvorlige bivirkninger og af de høje priser på disse lægemidler.

Vi ønsker at blive bedre til t kunne give den rigtige behandling til den rigtige patient første gang. I vores forskningsprojekt rekutterer vi patienter med disse kroniske betændelses sygdomme, som opstartes i behandling med biologiske lægemidler.

Der bliver indsamlet blod, afførring, urin og tarmbiopsier fra patienterne (sidstnævnte kun fra tarmpatienter), som skal analyseres for koncentrationen af forskellige inflammatoriske cytokiner. Forhåbentlig finder vi forskelle blandt patienterne, som kan være med til at forklare, hvorfor nogle har gavn af en given behandling og andre ikke har. Det er målet, at vi dermed kan gøre behandlingen mere skræddersyet og effektiv.

Kan patienterne selv gøre noget?
Der er rigtig mange patienter, der spørger deres læge eller sygeplejerske, hvad de selv kan gøre for at få det bedre. På nuværende tidspunkt mangler der viden på området - det vil vi gerne være med til at ændre på. Derfor indsamler vi også en masse information om patienternes livsstil samt deres kost i dette forskningsprojekt. Denne information vil vi bruge til at undersøge, om patienterne selv kan bidrage til et bedre behandlingsresultat ved fx at spise eller leve på på en bestemt måde, som en del af deres behandling. Vi vil f.eks. kunne undersøge om de patienter, der spiser flest kostfibre, har bedre effekt af behandlingen osv.

Inklusionen af patienter til projektet foregår på flere sygehus i Danmark, og forventes at blive afsluttet i sommeren 2020. Derefter vil vi for alvor kunne gå i gang med at analysere de oplysninger og det biologiske materiale, vi har.

Det langsigtede mål med projektet er at bedre behandlingen af patienter og dermed patienternes livskvalitet.

Silja Hvid Overgaard,
Ph.d.-studerende,
Fokuseret Forsknings-enhed for Molekylærdiagnostik og Klinisk Forskning, Sygehus Sønderjylland"
 
Af CCF den 28/10/19Gratis kursus i Mindfull Self-campassion
for dig med stomi eller pårørende til en med stomi ... Læs mere
Af CCF den 11/11/19

Tid til vaccination mod influenza og lungebetændelse
Når immunsystemet er nedsat, har du højere risiko for at få influenza og lungebetændelse ... Læs mere
Af CCF den 08/11/19

Radio om autoimmune sygdomme
Har du hørt P1 programmet "Sygt nok" med titlen "Når din krop tror, du selv er en kæmpestor bakterie"? ... Læs mere
Af CCF den 29/10/19

CCF Magasinet nr. 116
Det nye nummer af CCF Magasinet er nu på gaden ... Læs mere
Af CCF den 29/10/19

EFCCA Magasinet oktober 2019
Her kan du læse det seneste nummer af EFCCAs magasin ... Læs mere
Af CCF den 01/10/19

Rabat på vitaminer og mineraler
i Aarhus området ... Læs mere
Af CCF den 12/09/19

Gratis rekreationsophold
for familier med et sygdomsramt barn ... Læs mere
Af CCF den 10/09/19

Invitation til symposium
Deltag i symposium om autoimmune sygdomme ... Læs mere
Af CCF den 12/08/19

Brug for en at tale med?
CCF-Tarmlinjen er en frivillig og gratis telefonrådgivning ... Læs mere
Af CCF den 05/08/19

Sidste nyt

28/10/19
”Skræddersyet medicinsk behandling, kost og livsstil" ... 
 
11/11/19
for dig med stomi eller pårørende til en med stomi ... 
 
08/11/19
Når immunsystemet er nedsat, har du højere risiko for at få influenza og lungebetændelse ... 
 
Gå til nyhedsarkiv
member
member