Nyheder
At Danmark er kommet bagud, rammer patienterne hårdt ifølge Bente Buus Nielsen, landsformand i Colitis-Crohn Foreningen: »At være kronisk syg med en autoimmun sygdom er i sig selv en hård belastning. Det er derfor meget frustrerende at blive kastet rundt i systemet, når det, man har brug for mere end noget andet, er et stabilt og sammenhængende behandlingsforløb, « siger hun.
Patienter med kroniske autoimmune sygdomme er kastebolde mellem sundhedspersoner, der ikke kan finde ud af, hvad patienterne fejler.
At der skal et godt helbred til for at være syg, må Danmarks flere end 340.000 mennesker med autoimmune sygdomme ofte sande.
Mange af dem bliver udsat for alvorlige mangler i sundhedsvæsenets behandling af dem. Det fremgår af en ny undersøgelse af især yngre patienter udført af kommunerne og regionernes forskningsinstitut, Kora.
Ifølge Jakob Kjellberg, projektchef i Kora, er patienterne ramte af dårlig eller ingen kommunikation og koordinering mellem specialer og sygehusafdelinger, rod, unødigt lange ventetider og for dårlige kompetencer:»Vi har ikke haft tilstrækkelig fokus på autoimmune sygdomme som for eksempel børnegigt, psoriasis og tarmsygdomme.
Andre sygdomme har fyldt mere, og der er for dårlig viden om både symptomer og sygdommene på hospitalerne og i lægepraksis.«
Men ifølge Jakob Kjellberg koster de dårlige forløb også samfundet dyrt: »Når patienter roder rundt i systemet, øges risikoen for at komme på offentlig forsørgelse og miste tilknytning til arbejdsmarkedet.
Historien er fra Metroxpress og kan læses her (Side otte): - klik her