Nyheder

Tid til vaccination mod influenza og lungebetændelse

Når man har Crohn, colitis eller en anden form for kronisk inflammatorisk tarmsygdom, kan immunsystemet være påvirket som følge af sygdommen. Hvis du samtidig er i behandling med biologisk medicin, dæmper medicinen dit immunsystem. Når immunsystemet er nedsat, har du højere risiko for at få influenza og lungebetændelse. Derfor kan du overveje at blive vaccineret, så du er bedre beskyttet mod sygdommene.
 
Influenza

Influenza er en alvorlig sygdom. Årligt dør 1000-2000 danskere som følge af influenza. Antallet varierer fra år til år, afhængig af flere faktorer: Hvilken influenzatype er der tale om? Hvor godt virker vaccinen mod den pågældende virustype, der cirkulerer samt den generelle immunitet i befolkningen overfor den pågældende virustype?

Når du har en kronisk inflammatorisk tarmsygdom, kan der være mulighed for at få en gratis influenzavaccination hos din egen læge fra 1. oktober. Din læge skal dog vurdere, om du kan få vaccinationen gratis. Alle over 65 år, førtidspensionister samt gravide i 2. og 3. trimester, eller har astma, KOL, hjerte-kar-sygdomme og diabetes, har mulighed for gratis influenzavaccination hos deres egen læge og på apoteket.

Vaccinationen nedsætter risikoen for at få influenza. Afhængig af overnævnte faktorer kan du dog alligevel blive syg trods vaccination, men sygdomsforløbet bliver mildere og kortere.

Du kan læse mere om influenzavaccination på influenzavaccinations hjemmeside:
https://www.sst.dk/da/influenza

Lungebetændelse

Lungebetændelse er en almindelig sygdom, som skyldes en infektion i den ene eller begge lunger forårsaget af bakterier, vira eller svampe. Den hyppigste årsag til lungebetændelse er infektion med pneumokokbakterien, og det er denne type af lungebetændelse, som vaccinen beskytter imod.

Udvalgte borgere i særlig risiko får vaccination mod pneumokokker gratis!

Vaccinen virker i op til 5 år. Kontakt din læge for yderligere information.

https://www.sst.dk/da/PneumokokvaccinationDu kan også læse om SSIs nye anbefalinger til ”personer i særlig højrisiko”.
I denne gruppe er de personer, som er i immunsupprimerende behandling, og som kan få klausuleret tilskud.  Det betyder, at lægen skal skrive en recept, så vaccinen indberettes i CTR-systemet, som andet medicin.
 
https://www.ssi.dk/vaccinationer/risikogrupper/invasiv-pneumokoksygdom
 
 
Vaccinationen foregår hos lægen.

Ønsker du at blive vaccineret eller har spørgsmål vedr. vaccine skal du tage en snak med din praktiserende læge.
  • Immunsupprimerede personer anbefales at få to vacciner mod lungebetændelse. Ifølge den nye rekommandation anbefaler Statens Serum Institut, at personer med særligt høj og forhøjet risiko for invasiv pneumokoksygdom bliver vaccineret med to vacciner for at opnå optimal beskyttelse. Personer med immunsuppression bliver betragtet som en del af gruppen med særligt høj risiko. Dette kan også inkludere patienter i behandling med immunsupprimerende midler.
  • Både influenzavaccinen samt den ene vaccine mod lungebetændelse kan fås gratis som en del af det danske vaccinationsprogram. Den anden vaccine mod lungebetændelse kan fås med sygesikringstilskud.

Af CCF den 03/10/22Forældre/børn kursus
Aflyst ... Læs mere
Af CCF den 09/02/23

Landsgeneralforsamling 2023
Hovedbestyrelsen indkalder hermed til ordinær generalforsamling: Lørdag den 25. marts 2023 kl. 14.00 Salen, Seniorhus Odense, Toldbodgade 5, 5000 Odense C ... Læs mere
Af CCF den 31/01/23

Samarbejdet mellem CCF og Kroer\Fink Advokater stopper
Samarbejdet stopper pr. 28. februar. ... Læs mere
Af CCF den 26/01/23

”Giv et medlemskab” – og gør en forskel!
Har du lyst og overskud til at donerer et medlemskab? ... Læs mere
Af CCF den 16/01/23

Jul
Colitis-Crohn Foreningen holder lukket mellem jul og nytår. ... Læs mere
Af CCF den 12/12/22

Solsikkeprogrammet
CCF har indgået et samarbejde med Solsikkeprogrammet ... Læs mere
Af CCF den 16/11/22

CCF Magasinet nr. 128
Det nye nummer af CCF Magasinet er nu på gaden ... Læs mere
Af CCF den 04/11/22

Høje el-priser og strømsvigt skubber patienter ud over kanten.
Patienter med kroniske sygdomme, der er afhængige af elektricitet til deres behandling, risikerer helbred og økonomisk nedtur på grund af rekordhøje el-priser og fare for strømafbrydelse. ... Læs mere
Af CCF den 26/10/22

Efterårsferie
Sekretariatet holde lukket for telefonhenvendelser i uge 42 ... Læs mere
Af CCF den 10/10/22

Sidste nyt

03/10/22
Når immunsystemet er nedsat, har du højere risiko for at få influenza og lungebetændelse ... 
 
09/02/23
Aflyst ... 
 
31/01/23
Hovedbestyrelsen indkalder hermed til ordinær generalforsamling: Lørdag den 25. marts 202 ... 
 
Gå til nyhedsarkiv
member
member