Nyheder

Er du stærk, så kan du få
– mangler du overskud, så må du gå

Pressemeddelese fra Danske Patienter d. 31/10-19

Der er ulighed i sundhed. Dem med power eller det bedste postnummer får en markant bedre behandling i sundhedsvæsenet end de, som kæmper med overskuddet eller bor i en kommune, der nedprioriterer sundhed. Nye anbefalinger skal hjælpe politikerne med at øge ligheden.

20 år. Så meget kortere er livet for borgere med psykisk sygdom i Danmark. Og patienter med kort uddannelse og lav indkomst får sjældent den optimale behandling på de danske hospitaler. 53 procent af danskerne giver udtryk for, at man som patient selv er nødt til at insistere for at få den rette behandling – og det kommer alene patienter med gode forhandlingsevner til gavn.

Der er stor ulighed i danskernes sundhed, og vi er nået grænsen for, hvad der er i orden.
  • Det kan ikke være rigtigt, at dem der råber højest får en ordentlig behandling, mens andre borgere må nøjes – med store konsekvenser for deres helbred til følge. Vi bliver nødt til at igangsætte et målrettet arbejde for at nedbringe uligheden i sundhed, siger direktør Morten Freil fra Danske Patienter.
Danske Patienter har gennem det seneste halve år arbejdet med at samle op på den eksisterende viden om ulighed i sundhed for at kunne præsentere en række nødvendige tiltag for politikerne på Christiansborg, i Danske Regioner og hos Kommunernes Landsforening.
  • Vi har talt om ulighed i sundhed meget længe. Alt for længe. Men der er ikke for alvor nogen, der tager kampen op og ser på, hvad vi reelt kan gøre ved problemet. Derfor præsenterer vi nu nogle konkrete forslag, der forhåbentligt kan bidrage til, at ord bliver til handling fra politisk hold, siger Morten Freil.

Steen Brandt fik livet vendt på hovedet
Og der er brug for handling. Det mener Steen Brandt på 43 år, som for to år siden fik sit liv vendt på hovedet efter et overfald. På papiret var han, hvad alle ville betegne som ressourcestærk, men med fire kraniebrud var han ikke særlig kampklar.
  • Jeg lyttede bare til, hvad der blev sagt det første år. Jeg havde fuldstændig tillid til systemet, fordi jeg havde brug for, at nogen tog ansvaret. Jeg havde brug for at kunne læne mig tilbage og vide, at der var styr på mig, fortæller Steen Brandt.
Men der var ikke styr på Steen Brandt – sådan føler han det i hvert fald ikke.
  • Jeg havde brug for nogen, der kunne sætte sig ind i min samlede situation – det handlede ikke kun om mit helbred, men også om alt det udenom. Der er så meget, man skal gøre selv, men overfaldet betyder, at jeg ikke kan holde ud at kigge ind i en skærm og sætte mig ind i al ting. Det er mit ansvar at få styr på det hele. Det er et uoverskueligt stykke arbejde, siger han.

Store forskelle
Uligheden i sundhed handler ikke alene om den enkelte patients overskud og ressourcer, men også om geografi. Bor du det rette sted, kan du få – men bor du skidt, så må du gå.

Nyrepatienter på Sjælland må vente dobbelt så lang tid på en nyre, som patienterne i Jylland. Og det er et rent lotteri for patienter med hjerneskade, om de bliver henvist til det specialiserede tilbud, de har brug for, hvis de bor i Region Midtjylland.

I Region Hovedstaden er antallet af speciallæger per indbygger langt højere end i Region Nordjylland – selv om nordjyderne er dem med den største sygdomsbyrde.
  • Vi kan ikke leve med, at geografi og social status er afgørende for, om patienterne får en god behandling. Det er uetisk – og en rigtig dårlig deal for samfundsøkonomien. Økonomien bliver presset, når patienter ikke kommer ordentligt igennem deres behandlingsforløb, så de igen kan bidrage til samfundet i stedet for at belaste det, siger Morten Freil.

Anbefalinger til politikerne
Danske Patienters anbefalinger til politikerne handler blandt andet om, at det er nødvendigt at måle på, hvilke borgere der har adgang til sundhedsydelser og i hvilket omfang de får gavn af disse – uden dét overblik, kan man ikke sætte ind, hvor der er behov. Det kræver nogle ændringer i lovgivningen.

Inddragelse af patienter og pårørende skal gøres til en fast del af sundhedsvæsenets praksis, så patienter – som Steen Brandt – får den hjælp, de har brug for i deres konkrete situation.

Og så skal faglige retningslinjer sikre, at kommunerne leverer en ensartet og høj kvalitet, så man ikke er tvunget til at flytte efter den gode behandling.

Find Danske Patienters anbefalinger til politikerne i fuld længde her.
 
Af Danske Patienter den 14/11/19



Hjemmeside til børn
under udvikling på Hvidovre Hospital ... Læs mere
Af CCF den 26/11/19

Ændring i kontingentsatser
1. januar stiger kontingent ... Læs mere
Af CCF den 19/11/19

Gratis kursus i Mindfull Self-campassion
for dig med stomi eller pårørende til en med stomi ... Læs mere
Af CCF den 11/11/19

Tid til vaccination mod influenza og lungebetændelse
Når immunsystemet er nedsat, har du højere risiko for at få influenza og lungebetændelse ... Læs mere
Af CCF den 08/11/19

Radio om autoimmune sygdomme
Har du hørt P1 programmet "Sygt nok" med titlen "Når din krop tror, du selv er en kæmpestor bakterie"? ... Læs mere
Af CCF den 29/10/19

CCF Magasinet nr. 116
Det nye nummer af CCF Magasinet er nu på gaden ... Læs mere
Af CCF den 29/10/19

Spændende nyt forskningsprojekt
”Skræddersyet medicinsk behandling, kost og livsstil" ... Læs mere
Af CCF den 28/10/19

EFCCA Magasinet oktober 2019
Her kan du læse det seneste nummer af EFCCAs magasin ... Læs mere
Af CCF den 01/10/19

Rabat på vitaminer og mineraler
i Aarhus området ... Læs mere
Af CCF den 12/09/19

Sidste nyt

14/11/19
– mangler du overskud, så må du gå ... 
 
26/11/19
under udvikling på Hvidovre Hospital ... 
 
19/11/19
1. januar stiger kontingent ... 
 
Gå til nyhedsarkiv
member
member