Nyheder

Nyt website skal hjælpe patienter med tarmsygdomme

Tre af Danmarks eksperter i mave/tarmsygdomme har været med til at kvalitetssikre nyt website til patienter med kroniske, inflammatoriske tarmsygdomme (IBD). Sitet kan være med til at øge patienternes livskvalitet, lyder det fra Patientforeningen.

De har ondt i maven, blod i afføringen og skal hele tiden være i nærheden af et toilet, fordi trangen kommer akut og uden advarsel. Sådan er hverdagen for nogle af de 53.000 danske IBD-patienter, der lever med en inflammatorisk tarmsygdom som enten Crohns sygdom eller colitis ulcerosa.

Alt om sygdommen samlet ét sted
Indtil nu har de måtte finde information om sygdom, kostens betydning og behandlingsmuligheder spredte steder på internettet, men med websitet www.levmedIBD.dk er det hele nu samlet, så patienterne kan holde sig orienteret ét sted. Og det er der brug for, fortæller Charlotte Lindgaard, der er landsformand i Colitis-Crohn Foreningen:
- Crohns sygdom og colitis er meget private sygdomme, og det gør, at mange patienter søger information på nettet, men her vrimler det med forældet viden. Hos Colitis-Crohn Foreningen synes vi, det er vigtigt, at patienterne forstår deres sygdom og kender deres muligheder for behandling, for det er første skridt til at leve et så optimalt liv som overhovedet muligt med tarmsygdom. Derfor er vi rigtig glade for det her website, som vi håber, vores medlemmer kan få gavn af, siger hun.

Huskeseddel skal optimere læge-patient-samtalen
Det er medicinalvirksomheden Takeda Pharma A/S, som står bag sitet. Ambitionen med websitet er at tilbyde de danske IBD-patienter let, forståelig og korrekt viden om sygdommen og mulighederne for behandling. Derfor har de også allieret sig med tre eksperter i mave/tarmsygdomme for at sikre, at al information på sitet afspejler nyeste viden og forskning.

En af eksperterne er ledende overlæge på Medicinsk Gastroenterologi på Sydvestjysk Sygehus Torben Knudsen. Han håber, at websitet også kan fungere som et redskab for en bedre dialog mellem læge og patient i konsultationen:
- Vi har relativt kort tid i en konsultation. Derfor er det vigtigt, at patienterne har forberedt sig godt til samtalen og ved, hvilke spørgsmål de gerne vil have svar på. Hvis patienterne på forhånd er godt oplyst om sygdommen, undersøgelser og behandlingsmuligheder, så giver det plads til at vi kan bruge tiden på de vigtige spørgsmål, der fylder for patienten. Så på den måde kan websitet hjælpe patienterne godt på vej, fortæller han.

På websitet findes en også spørgeguide, som patienterne kan tage med til lægen, så de husker at stille alle relevante spørgsmål om sygdom og behandling. Der findes også en tilhørende Facebook-gruppe, ’Lev med IBD’, hvor der løbende vil blive postet ny viden, og hvor patienter kan møde hinanden og udveksle erfaringer.

FAKTA OM IBD
- 53.000 danskere lever med IBD
- Omkring 18.000 lider af Crohns sygdom, og cirka 35.000 lider af colitis ulcerosa
- Symptomer på Crohns er bl.a. kvalme, opkastninger, vægttab og blodig afføring
- Symptomer på colitis er bl.a. blodig eller slimet afføring, akut trang til at komme på toilettet og mavesmerter
- Websitet, www.levmedIBD.dk, er udarbejdet af lægemiddelvirksomheden Takeda Pharma A/S i samarbejde med tre førende læger, der har valideret alt indhold på siden.

OM TAKEDA PHARMA A/S
Takeda Pharmaceutical Company Limited er en global, R&D-drevet medicinalvirksomhed, der arbejder for at forbedre patienters sundhed og fremtidsudsigter gennem forskning i livsændrende medicin. Takeda fokuserer sin R&D-indsats på behandlinger inden for onkologi, gastroenterologi og centralnervesystemet samt vacciner. Takeda forsker både internt og med samarbejdspartnere for at være på forkant med udviklingen. Nye innovative produkter, især inden for onkologi og gastroenterologi, samt vores tilstedeværelse på nye markeder er drivende for Takedas vækst. Sammen med sundhedssektorer i mere end 70 lande arbejder Takedas mere end 30.000 medarbejdere på at forbedre livskvaliteten for patienter. Det danske datterselskab ligger i Taastrup og har ca. 200 ansatte.
 
Af CCF den 01/05/18Privatlivspolitik
Læs CCF's privatlivspolitik ... Læs mere
Af CCF den 27/06/18

De Uovervindelige
De Uovervindelige er en tegneserie lavet af IBD patienter fra hele verden – til IBD patienter, deres familie og venner. ... Læs mere
Af CCF den 21/06/18

Kan man spise sig rask?
Crohns sygdom og colitis ulcerosa er kroniske sygdomme ... Læs mere
Af Christian Lodberg Hvas den 07/06/18

Debatmøde på årets Folkemøde
CCF er medarrangør af debat om personligmedicin ... Læs mere
Af CCF den 28/05/18

Toilet aftaler til festivaler og markeder
Med CCF’s toilet aftaler behøver du ikke at frygte lange toiletkøer! ... Læs mere
Af CCF den 25/05/18

Spørgeskema om behandlingsforløb
Spørgeskema om inddragelse i behandlingsforløbet. ... Læs mere
Af CCF den 23/05/18

De små patientforeningers paradoks
Små patientforeninger kan også drømme stort. Selvom man kan komme langt med frivillige ildsjæle er økonomien dog en konstant udfordring ... Læs mere
Af CCF den 09/05/18

Voksenkursus 2018
Den 21. - 23. september afholdes Voksenkursus ... Læs mere
Af CCF den 07/05/18

EFCCA Magasinet maj 2018
Her kan du læse det seneste nummer af EFCCAs magasin ... Læs mere
Af CCF den 02/05/18

Sidste nyt

01/05/18
Tre af Danmarks eksperter i mave/tarmsygdomme har været med til at kvalitetssikre nyt web ... 
 
27/06/18
Læs CCF's privatlivspolitik ... 
 
21/06/18
De Uovervindelige er en tegneserie lavet af IBD patienter fra hele verden – til IBD patie ... 
 
Gå til nyhedsarkiv
member
member