Nyheder

Tarmsygdomme øger ikke risikoen for coronasmitte

​​Inflammatoriske tarmsygdomme øger ikke risikoen for at få corona. Det viser et stort studie i blandt andet Gastroenheden på Hvidovre Hospital.

Forskere og læger på blandt andet Hvidovre Hospital har i et stort samarbejde undersøgt, om patienter med inflammatoriske tarmssygdomme (IBD: Crohn's sygdom og colitis ulcerosa) er i øget risiko for at blive smittet med coronavirus, og om immundæmpende behandling øger risikoen for at få et værre sygdomsforløb, hvis man smittes.

Konklusionen er: Nej, patienter med IBD er ikke i øget risiko for at blive smittet med coronavirus, og sygdomsforløbet af COVID-19 er ikke relateret til immundæmpende behandling af disse sygdomme.
Det viser et nyt studie, som forskerne netop har udgivet i det internationalt anerkendte tidsskrift "Journal of Crohn's and Colitis".

Mistanke om svækket immunsystem

Siden coronavirus-pandemiens start har flere studier rejst mistanke om, at patienter med et svækket immunsystem forårsaget af autoimmune sygdomme eller immundæmpende behandling, er i øget risiko for at blive inficeret med coronavirus og have en tendens til et værre forløb af COVID-19. 
Mistanken blev overført til patienter med IBD, da sygdommene til dels skyldes forstyrrelser i immunsystemet, og da mange patienter holdes symptomfrie ved hjælp af immundæmpende lægemidler. Det har ført til forvirring om, hvorvidt man skulle stoppe behandlingen, da man også vidste, at dét kunne give et udbrud af tarmsygdommen, som så ville kræve mere immundæmpende behandling. Derfor rådede det lægelige selskab Dansk Selskab for Gastroenterologi og Hepatologi danske læger til ud fra et forsigtighedsprincip at fortsætte behandlingen af tarmsygdommen i uændret form.
Forskere kan nu berolige de mange patienter med IBD. Sygdommene ser nemlig ikke ud til at øge risikoen for COVID-19.

Nærstuderet COVID-19 hos IBD-patienter

Forskerne har grundigt nærstuderet forekomsten af COVID-19 blandt patienter med og uden IBD ud fra de store danske sundhedsdataregistre. Her kunne de ud fra tallene konkludere, at selvom patienter med IBD blev testet for coronavirus næsten dobbelt så ofte som patienter uden IBD, så var der ikke en højere forekomst af COVID-19.
Derudover så forskerne på sygdomsforløbet af COVID-19 blandt alle danske patienter med IBD som blev testet positiv for coronavirus. De tog højde for sværhedsgraden af den inflammatoriske tarmsygdom, immundæmpende behandling, samt andre sundhedsdata, som rygehistorik og Body Mass Index (BMI).
Forskerne fandt ingen sammenhæng mellem disse parametre og sygdomsforløbet og sværhedsgraden af COVID-19. Kun allerede kendte risikofaktorer, såsom høj alder og tilstedeværelse af andre sygdomme var forbundet med et alvorligere sygdomsforløb af COVID-19, men dette gælder alle patienter i befolkningen og ikke kun personer med IBD.

Første studie fra database på blandt andet Hvidovre

Studiet er det første, som kommer af Den Danske COVID-IBD Database, som kontinuerligt registrerer og følger patienter med IBD, som bliver testet positiv for coronavirus.
Databasen udgår fra Hvidovre Hospital (Mohamed Attauabi og Johan Burisch) og Herlev Hospital (Jakob Seidelin), men alle hospitaler i landet, som behandler IBD, deltager aktivt i undersøgelsen.
Databasen har til formål at monitorere forekomsten, sygdomsforløbet, risikofaktorer og følger af COVID-19. 

Læs den videnskabelige artikel i "Journal of Crohn's and Collitis" her.


 
Af Hvidovre Hospital den 27/10/20



Information fra Sundhedsstyrelsen
vedr. COVID-19 vaccination til yngre personer med en kronisk eller alvorlig sygdom ... Læs mere
Af CCF den 19/04/21

Forskningsstøtte 2021
Foreningen har i år uddelt 300.000,- kr. til forskning ... Læs mere
Af CCF den 19/04/21

Ny forskning vil undersøge sygdomsudbrud ved colitis ulcerosa
Skyldes udbrud af den kroniske tarmsygdom colitis ulcerosa kontakt mellem blodstørkningssystemet og forkert foldede proteiner? ... Læs mere
Af Sydvestjysk Sygehus den 13/04/21

Ostopatisk tankegang til lindring af morbus crohn og colitis ulcerosa
Både Morbus crohn og colitis ulcerosa er kroniske tilstande, som man hverken med kost, medicin eller osteopatisk behandling kan fjerne. Det handler derfor om at forbedre funktionen af fordøjelsessystemet så meget som muligt for at mindske patientens symptomer. Osteopati er et rigtig godt bud på dette. ... Læs mere
Af Kenneth Krogager Madsen den 13/04/21

Forskningsartikel
Fertilitet hos mænd med kronisk inflammatorisk tarmsygdom: Har medicinsk behandling med ustekinumab (Stelara) og tofacitinib (Xeljanz) indflydelse på sædkvaliteten? ... Læs mere
Af CCF den 29/03/21

Udmelding vedr. udrulning af COVID-19 vaccination:
Colitis-Crohn Foreningen repræsenterer mange under 65 år, som lige nu ikke kan finde hverken hoved eller hale i de forskellige udmeldinger i planen for udrulningen af vaccinationerne mod COVID-19. ... Læs mere
Af CCF den 19/03/21

Udsættelse af CCF landsgeneralforsamling i 2021
Så på baggrund af Myndighedernes anbefalinger samt den mere generelle situation i Danmark, så udsættes landsgeneralforsamlingen ... Læs mere
Af CCF den 25/02/21

Information om vaccination mod COVID-19
CCF får i øjeblikket flere henvendelser vedr. vaccination mod COVID-19. ... Læs mere
Af CCF den 24/02/21

Vi er nødt til at sige fra!
Når offentlige myndigheder bedriver sagsbehandling, og skal belyse en given sag, så er der mange regler og principper der skal overholdes. ... Læs mere
Af Ricky Magnussen, CCF's socialrådgiver den 18/02/21

CCF Magasinet nr. 121
Det nye nummer af CCF Magasinet er nu på gaden ... Læs mere
Af CCF den 27/01/21

Sidste nyt

27/10/20
​​Inflammatoriske tarmsygdomme øger ikke risikoen for at få corona. Det viser et stort st ... 
 
19/04/21
vedr. COVID-19 vaccination til yngre personer med en kronisk eller alvorlig sygdom ... 
 
19/04/21
Foreningen har i år uddelt 300.000,- kr. til forskning ... 
 
Gå til nyhedsarkiv
member
member