Nyheder

Spændende nyt forskningsprojekt

"Skræddersyet medicinsk behandling, kost og livsstil
 
BELIEVE er et internationalt forskningsprojekt, der har til formål at finde værktøjer, der vil gøre os i stand til at forudsige, hvilken medicin patienter med kronisk tarmbetændelse (Crohn’s sygdom og Colitis Ulcerosa), gigt (leddegigt, psoriasisgigt og rygsøjlegigt) og psoriasis har effekt af.  Derudover har projektet også til formål at undersøge om kost og livsstil har effekt på behandlingsresultatet.

Nogle vil med god grund måske tænke: hvad har sygdomme der rammer tarme, led og hud til fælles? Hvorfor inkludere dem i samme projekt? Intuitivt virker det umiddelbart ikke logisk, men alle sygdommene er kroniske betændelsessygdomme. Derudover har de overlappende symptomer, genetik, miljø og ikke mindst behandling.

Hvem har gavn af behandlingen?
I de seneste to årtier har biologiske lægemidler, især anti-TNF-α, revolutioneret behandlingen af disse sygdomme. Behandlingen hæmmer forskellige processer i immunsystemet ved målrettet at binde til og inaktivere forskellige sygdomsstimulerende signalstoffer (cytokiner), eksempelvis tumor necrosis factor alpha (TNF-α). Det lyder jo lovende, men desværre bliver brugen af biologiske lægemidler hæmmet af, at over 1/3 af patienterne ikke har effekt af behandlingen, at der er risiko for alvorlige bivirkninger og af de høje priser på disse lægemidler.

Vi ønsker at blive bedre til t kunne give den rigtige behandling til den rigtige patient første gang. I vores forskningsprojekt rekutterer vi patienter med disse kroniske betændelses sygdomme, som opstartes i behandling med biologiske lægemidler.

Der bliver indsamlet blod, afførring, urin og tarmbiopsier fra patienterne (sidstnævnte kun fra tarmpatienter), som skal analyseres for koncentrationen af forskellige inflammatoriske cytokiner. Forhåbentlig finder vi forskelle blandt patienterne, som kan være med til at forklare, hvorfor nogle har gavn af en given behandling og andre ikke har. Det er målet, at vi dermed kan gøre behandlingen mere skræddersyet og effektiv.

Kan patienterne selv gøre noget?
Der er rigtig mange patienter, der spørger deres læge eller sygeplejerske, hvad de selv kan gøre for at få det bedre. På nuværende tidspunkt mangler der viden på området - det vil vi gerne være med til at ændre på. Derfor indsamler vi også en masse information om patienternes livsstil samt deres kost i dette forskningsprojekt. Denne information vil vi bruge til at undersøge, om patienterne selv kan bidrage til et bedre behandlingsresultat ved fx at spise eller leve på på en bestemt måde, som en del af deres behandling. Vi vil f.eks. kunne undersøge om de patienter, der spiser flest kostfibre, har bedre effekt af behandlingen osv.

Inklusionen af patienter til projektet foregår på flere sygehus i Danmark, og forventes at blive afsluttet i sommeren 2020. Derefter vil vi for alvor kunne gå i gang med at analysere de oplysninger og det biologiske materiale, vi har.

Det langsigtede mål med projektet er at bedre behandlingen af patienter og dermed patienternes livskvalitet.

Silja Hvid Overgaard,
Ph.d.-studerende,
Fokuseret Forsknings-enhed for Molekylærdiagnostik og Klinisk Forskning, Sygehus Sønderjylland"
 
Af CCF den 28/10/19



Hvorfor er motion godt for mennesker med IBD?
I denne video fortæller fysioterapeut Ken Lund om motion for mennesker med IBD ... Læs mere
Af CCF den 08/04/20

Undersøgelse vedr. Coronavirus og inflammator
Hjælp vores læger, så de bliver bedre i stand til at hjælpe os ... Læs mere
Af CCF den 07/04/20

Tag et skridt for IBD
Hver for sig kan vi sammen gå penge ind til Colitis-Crohn Foreningen ... Læs mere
Af CCF den 02/04/20

I Region Syddanmark kan du nu gå til læge, fysioterapeut og kiropraktor hjemmefra
På rekordtid er det lykkedes Region Syddanmark at give alle praktiserende læger, vagtlæger, speciallæger, fysioterapeuter og kiropraktorer i regionen mulighed for at se patienterne via video. ... Læs mere
Af CCF den 02/04/20

Snart kan du gå til psykolog på video gennem sundhed.dk
Der er gode nyheder til danskere, der har brug for psykologhjælp, men er bekymrede for at møde op i klinikken – eller ikke kan gå ud. ... Læs mere
Af CCF den 02/04/20

Infomation vedr. begrænsning af rettigheder på sundheds- og ældreområdet
Orientering om forståelsesnotat om begrænsning af rettigheder på sundheds- og ældreområdet samt Q/A om bekendtgørelser ... Læs mere
Af CCF den 21/03/20

Udskydelse af generalforsamling
Pga af Coronavirus må vi udskyde vores landsgeneralforsamling ... Læs mere
Af CCF den 18/03/20

Info om COVID-19
Information fra Dansk Selskab for Gastroenterologi og Hepatologi ... Læs mere
Af CCF den 07/03/20

Colitis-Crohn Føroyar
Opstart af lokalafdeling på Færøerne ... Læs mere
Af CCF den 06/03/20

Center for Funktionelle Lidelser Odense Universitetshospital, OUH
Information om det nye center i Odense ... Læs mere
Af Center for Funktionelle Lidelser den 14/02/20

Sidste nyt

28/10/19
”Skræddersyet medicinsk behandling, kost og livsstil" ... 
 
08/04/20
I denne video fortæller fysioterapeut Ken Lund om motion for mennesker med IBD ... 
 
07/04/20
Hjælp vores læger, så de bliver bedre i stand til at hjælpe os ... 
 
Gå til nyhedsarkiv
member
member