Nyheder

Et shot med ormeæg mod tarmbetændelse

Nyt studie på Hvidovre Hospital skal undersøge, om æg fra piskeorm kan hjælpe mennesker med kronisk betændelse i tyktarmen.
 
Ondt i maven, blodig diarre flere gange om dagen og altid på udkig efter det nærmeste toilet. Det er hverdag for mange patienter, der er ramt af den kroniske blødende tyktarmsbetændelse colitis ulcerosa. En sygdom, som ca. 25.000 danskere lider af.
 
Behandling med æg fra orme i grise
For en stor gruppe af disse patienter indebærer den traditionelle behandling, at de skal tage medicin hver dag, ofte med bivirkninger til følge i form af svækket immunforsvar, hovedpine og ledsmerter. Men nu er der håb forude. Et nyt forsøg med behandling med æg fra piskeorm er netop sat i gang på Hvidovre Hospital.
 
”Patienter med colitis ulcerosa har mange gener og forringet livskvalitet på grund af deres sygdom. Med forsøget håber vi, at vi kan dæmpe deres symptomer og bringe sygdommen i ro og reducere brugen af binyrebarkhormon”, fortæller forsøgsleder Andreas Munk Petersen, der er overlæge på Gastroenheden på Hvidovre Hospital.
  
Et shot hver 14. dag
Behandlingen er et lille glas – eller shot – med en opløsning med parasitæggene, som patienterne skal drikke en gang hver 14. dag. Den er uden smag og har stort set ingen bivirkninger. Når patienten har indtaget sit shot, går æggene i gang med at arbejde. Ægopløsningerne er fremstillet under kontrol fra Lægemiddelstyrelsen for at sikre, at de er helt rene.
 
”Æggene udvikles ikke fuldt ud i mennesker, men opholder sig kortvarigt i tarmen og stimulerer tarmcellerne til at danne de immunstoffer, der kan dæmpe sygdommen. Vi tror, at vi samtidig kan reducere de uønskede mikroorganismer, som tænkes at være årsag til patientens betændelse i tarmen”, fortæller professor Christian Kapel fra Københavns Universitet og CEO i ParaTech A/S, som producerer behandlingsproduktet.
 
For patienter med colitis ulcerosa i moderat grad
De patienter, der bliver tilbudt at være med i forsøget, er dem, der har sygdommen i moderat grad.
 
”Det er de patienter, hvor vi har størst forventning om, at behandlingen vil hjælpe. Der går lidt tid, før behandlingen har effekt, og patienter med svær colitis ulcerosa har brug for en behandling, der virker hurtigere. Men på sigt håber vi at kunne forebygge, at patienter udvikler sygdommen fra mild til moderat eller svær grad”, siger Andreas Munk Petersen.
 
De første patienter er gået i gang med behandlingen i juni 2018. I alt 120 patienter skal indgå i studiet. 
 
Et bredt samarbejde
Forsøget går under navnet PROCTO (Probiotisk behandling af Colitis ulcerosa-patienter med Trichuris suis Ova) og er et samarbejde mellem Hvidovre Hospital, Herlev Hospital, Bispebjerg Hospital, Københavns Universitet, Statens Serum Institut og ParaTech A/S.  
 

Michelle Vernstrøm Prosberg, læge og klinisk assistent/ph.d.-studerende og overlæge Andreas Munk Petersen står for det nye forsøg med ormeæg i Gastroenheden.

Kontaktpersoner:
Læge, klinisk assistent/ph.d.-studerende Michelle Vernstrøm Prosberg, Gastroenheden, Hvidovre Hospital, michelle.vernstroem.prosberg@regionh.dk, telefon: 30 34 33 53
 
Ønsker du at medvirke i forsøget kan du kontakte Michelle, som vil vurdere om din sygdom/tilstand matcher forsøget.
 
Fakta om PROCTO-studiet
Tidligere forsøg med TSO (Trichuris suis ova) har i et mindre antal patienter vist, at denne behandling kan dæmpe sygdommen og reducere generne fra colitis ulcerosa.
 
TSO er æg fra piskeorm, som findes naturligt hos grise. Æggene udvikles ikke fuldt i mennesker, men de findes kortvarigt i tarmen, hvor de stimulerer tarmcellerne til at danne de immunstoffer, der kan dæmpe sygdom. Det er derfor, man har prøvet at bruge disse æg i behandling af patienter med autoimmune sygdomme herunder tarmbetændelse.
 
Alle deltagere i forsøget vil indtage 12 doser med 2 ugers mellemrum svarende til i alt 24 ugers behandling. Hos halvdelen af patienterne indeholder glassene en opløsning med TSO, mens den anden halvdel får samme opløsning uden TSO, et såkaldt placebo. Æggene er meget små (ca. 0,06 mm) og kan kun ses under mikroskop. Når patienten har indtaget en dosis med æg, udvikles de ikke fuldt, da de ikke naturligt er tilpasset mennesketarmen. De findes kun kortvarigt i tarmen som larver, hvorefter de nedbrydes, opløses i tarmindholdet og udskilles med afføringen.

 
Af CCF den 06/07/18



Tarmsygdomme øger ikke risikoen for coronasmitte
​​Inflammatoriske tarmsygdomme øger ikke risikoen for at få corona. Det viser et stort studie i blandt andet Gastroenheden på Hvidovre Hospital. ... Læs mere
Af Hvidovre Hospital den 27/10/20

Stor undersøgelse af kroniske tarmpatienter
Mange plages af følgesygdomme og bivirkninger ... Læs mere
Af Mads Moltsen den 23/10/20

Stem og støt forskning i Tarmsygomme
Nu har du mulighed for at være med til at bestemme, hvad skal der forskes i! ... Læs mere
Af CCF den 21/10/20

Forskningsartikel
eHealth: Disease activity measures are related to the faecal gut microbiota in adult patients with ulcerative colitis ... Læs mere
Af CCF den 13/10/20

Hold afstand badge
Nyt badge viser at man gerne vil have folk holder afstand ... Læs mere
Af CCF den 08/10/20

Tid til vaccination mod influenza og lungebetændelse
Når immunsystemet er nedsat, har du højere risiko for at få influenza og lungebetændelse ... Læs mere
Af CCF den 07/10/20

Ophold i Ønskelands Pausehus
Nu åbnes der igen for ansøgninger om ophold i Ønskeland. ... Læs mere
Af CCF den 15/09/20

Vi har fået ny socialrådgiver!
1. september startede vores nye socialrådgiver ... Læs mere
Af CCF den 07/09/20

Kronisk syge børn går i skole på hospitalet
Børn med kroniske sygdomme har ofte svært ved at opretholde et stabilt skoleliv. ... Læs mere
Af Hvidovre Hospital den 11/08/20

CCF Magasinet nr. 119
Det nye nummer af CCF Magasinet er nu på gaden ... Læs mere
Af CCF den 04/08/20

Sidste nyt

06/07/18
Nyt studie på Hvidovre Hospital skal undersøge, om æg fra piskeorm kan hjælpe mennesker m ... 
 
27/10/20
​​Inflammatoriske tarmsygdomme øger ikke risikoen for at få corona. Det viser et stort st ... 
 
23/10/20
Mange plages af følgesygdomme og bivirkninger ... 
 
Gå til nyhedsarkiv
member
member