Nyheder

Colitis ulcerosa og blindtarmsbetændelse

Gennem store internationale kohortestudier er der evidens for, at personer der har haft blindtarmsbetændelse i en tidlig alder (dvs. under 20 år) har en nedsat risiko for at udvikle sygdommen colitis ulcerosa.  Baggrunden for denne sammenhæng er dog fortsat uafklaret.  

Overordnet kan man forestille sig to forskellige tilgrundliggende mekanismer: 
1) at betændelsen/inflammationen i blindtarmen direkte påvirker slimhinden i tyktarmen så den er mindre tilbøjelig til at udvikle den kroniske inflammation som kendetegner colitis ulcerosa, alternativt 
2) at fælles genetiske og/eller miljøfaktorer der øger risikoen for blindtarmsbetændelse samtidig beskytter mod udviklingen af colitis ulcerosa. 

For at komme sammenhængen mellem blindtarmsbetændelse og colitis ulcerosa nærmere har forskere på Statens Serum Institut udført et stort kohortestudie, hvor man undersøgte risikoen for at udvikle colitis ulcerosa hos personer med slægtninge med blindtarmsbetændelse. Dvs. risikoen for at få colitis ulcerosa hos personer som ikke selv har haft blindtarmsbetændelse, men som har en slægtning der har haft blindtarmsbetændelse. Undersøgelsen viste, at det det ikke kun er personer der selv har haft blindtarmsbetændelse i en tidlig alder, der har en nedsat risiko for at få colitis ulcerosa men også deres første grads slægtninge. Den relative nedsatte risiko for at udvikle colitis ulcerosa blandt første grads slægtninge til personer med blindtarmsbetændelse var størst hvis man også var familiært disponeret til at udvikle colitis ulcerosa. 

I og med at blindtarmsbetændelse i en tidlig alder ikke kun beskytter personen der har haft blindtarmsbetændelsen mod at udvikle colitis ulcerosa, men også dennes førstegrads slægtninge synes det usandsynligt at betændelsen i blindtarmen i sig selv skulle beskytte mod udviklingen af colitis ulcerosa.  Snarere tyder undersøgelsen på at fælles genetiske og/eller miljøfaktorer som er associeret med en øget risiko for blindtarmsbetændelse samtidig har en beskyttende effekt mod udviklingen af colitis ulcerosa.  Baseret på denne undersøgelse er det også mindre sandsynligt at fjernelse af blindtarmen skulle forbedre sygdomsforløbet hos patienter, der allerede har colitis ulcerosa.


Bag undersøgelsen:
*Nynne Nyboe Andersen, Sanne Gørtz, Morten Frisch, Tine Jess
*Hovedforfatteren bag undersøgelsen er Nynne Nyboe Andersen, som CCF bl.a. støttede økonomisk i 2013 (læs evt. mere på CCF's hjemmeside under forskningsstøtte).

Læs mere om undersøgelsen (engelsk) - klik her


 
Af CCF den 02/05/16



Guts4life
Ny hjemmeside med information om IBD ... Læs mere
Af ccf den 04/08/17

CCF Magasinet nr. 107
Det nye nummer af CCF Magasinet er nu på vej til din postkasse! ... Læs mere
Af ccf den 03/08/17

coRelate
Ny digital platform for patienter og pårørende. ... Læs mere
Af CCF den 02/08/17

Folkemødet 2017
Så er årets Folkemødet vel overstået. ... Læs mere
Af CCF den 20/06/17

Ny toiletaftale
Vi har ny fået toiletaftale i hus med SPAR og MENY butikkerne. ... Læs mere
Af CCF den 16/06/17

Nye bøger i webshoppen
Følger du Low FODMAP diæten og mangler ny inspiration? Vi har netop fået 2 nye bøger hjem, der så kan hjælpe dig. ... Læs mere
Af CCF den 02/06/17

Hvem har gavn af medicinen?
Ph.d.-studerende vil kortlægge i alt 820 mavetarmpatienters livstil, miljø og vaner ... Læs mere
Af CCF den 24/05/17

Kurser efteråret 2017
Der er nu åben for tilmelding til årets Voksenkursus og Ungekoloni ... Læs mere
Af CCF den 01/05/17

CCF Magasinet nr. 106
Det nye nummer af CCF Magasinet er nu på vej til din postkasse. ... Læs mere
Af CCF den 28/04/17

Colitis-Crohn Foreningens forskningsstøtte 2017
Colitis-Crohn Foreningen har igen i år uddelt forskningsstøtte. ... Læs mere
Af CCF den 10/04/17

Sidste nyt

04/08/17
Ny hjemmeside med information om IBD ... 
 
03/08/17
Det nye nummer af CCF Magasinet er nu på vej til din postkasse! ... 
 
Gå til nyhedsarkiv
member
member