Nyheder

Colitis ulcerosa og blindtarmsbetændelse

Gennem store internationale kohortestudier er der evidens for, at personer der har haft blindtarmsbetændelse i en tidlig alder (dvs. under 20 år) har en nedsat risiko for at udvikle sygdommen colitis ulcerosa.  Baggrunden for denne sammenhæng er dog fortsat uafklaret.  

Overordnet kan man forestille sig to forskellige tilgrundliggende mekanismer: 
1) at betændelsen/inflammationen i blindtarmen direkte påvirker slimhinden i tyktarmen så den er mindre tilbøjelig til at udvikle den kroniske inflammation som kendetegner colitis ulcerosa, alternativt 
2) at fælles genetiske og/eller miljøfaktorer der øger risikoen for blindtarmsbetændelse samtidig beskytter mod udviklingen af colitis ulcerosa. 

For at komme sammenhængen mellem blindtarmsbetændelse og colitis ulcerosa nærmere har forskere på Statens Serum Institut udført et stort kohortestudie, hvor man undersøgte risikoen for at udvikle colitis ulcerosa hos personer med slægtninge med blindtarmsbetændelse. Dvs. risikoen for at få colitis ulcerosa hos personer som ikke selv har haft blindtarmsbetændelse, men som har en slægtning der har haft blindtarmsbetændelse. Undersøgelsen viste, at det det ikke kun er personer der selv har haft blindtarmsbetændelse i en tidlig alder, der har en nedsat risiko for at få colitis ulcerosa men også deres første grads slægtninge. Den relative nedsatte risiko for at udvikle colitis ulcerosa blandt første grads slægtninge til personer med blindtarmsbetændelse var størst hvis man også var familiært disponeret til at udvikle colitis ulcerosa. 

I og med at blindtarmsbetændelse i en tidlig alder ikke kun beskytter personen der har haft blindtarmsbetændelsen mod at udvikle colitis ulcerosa, men også dennes førstegrads slægtninge synes det usandsynligt at betændelsen i blindtarmen i sig selv skulle beskytte mod udviklingen af colitis ulcerosa.  Snarere tyder undersøgelsen på at fælles genetiske og/eller miljøfaktorer som er associeret med en øget risiko for blindtarmsbetændelse samtidig har en beskyttende effekt mod udviklingen af colitis ulcerosa.  Baseret på denne undersøgelse er det også mindre sandsynligt at fjernelse af blindtarmen skulle forbedre sygdomsforløbet hos patienter, der allerede har colitis ulcerosa.


Bag undersøgelsen:
*Nynne Nyboe Andersen, Sanne Gørtz, Morten Frisch, Tine Jess
*Hovedforfatteren bag undersøgelsen er Nynne Nyboe Andersen, som CCF bl.a. støttede økonomisk i 2013 (læs evt. mere på CCF's hjemmeside under forskningsstøtte).

Læs mere om undersøgelsen (engelsk) - klik her


 
Af CCF den 02/05/16Entocort tabletter til rektalvæske får generelt klausuleret tilskud
Lægemiddelstyrelsen har besluttet, at Entocort tabletter til rektalvæske skal have generelt klausuleret tilskud med virkning fra 24. oktober 2016. ... Læs mere
Af CCF den 25/10/16

Op mod 400.000 danskere lider af en autoimmun sygdom
Ny undersøgelse fra KORA ... Læs mere
Af CCF den 15/09/16

Mennesker mødes – venskaber opstår
Camilla og Lene ... Læs mere
Af CCF den 21/08/16

Mit navn er Thorbjørn
Jeg har colitis ulcerosa ... Læs mere
Af CCF den 12/08/16

Toiletaftale med Dansk Supermarked
Netto, Føtex, Bilka og Salling ... Læs mere
Af CCF den 09/08/16

CCF Magasinet nr. 103
Nyt CCF-magasin i postkassen ... Læs mere
Af CCF den 31/07/16

Statement om biologisk og biosimilær behandling
Hvordan sikrer vi patientens sikkerhed og rettigheder, når der skiftes fra et lægemiddel til et andet? Spørgsmålene er mange, når der snakkes om biosimilære lægemidler. ... Læs mere
Af CCF den 22/06/16

Nåede du ikke at se Den Lille Havfrue blive lilla?
Se hende, Martin Høgsted, Bente Buus Nielsen m.fl. ... Læs mere
Af CCF den 29/05/16

Folder om Prednisolon
Værd at vide... ... Læs mere
Af CCF den 29/05/16

Hvis du er i København d. 19. maj
Så tag forbi Den Lille Havfrue om aftenen. ... Læs mere
Af CCF den 18/05/16

Sidste nyt

25/10/16
Lægemiddelstyrelsen har besluttet, at Entocort tabletter til rektalvæske skal have genere ... 
 
15/09/16
Ny undersøgelse fra KORA ... 
 
Gå til nyhedsarkiv
member
member
member