Nyheder

Colitis-Crohn Foreningens holdning til cannabis
 
Patienter med mave- tarmsygdomme, i særdeleshed Crohns sygdom, lever dagligt eller i perioder med plagsomme og invaliderende symptomer, som eksisterende og godkendte lægemidler ikke kan afhjælpe i tilstrækkelig grad. Mange har erfaret, at et begrænset indtag af cannabis kan lindre kraftige symptomer mærkbart og dermed anseeligt forbedre både livskvalitet og normalfunktion i hverdagen. Denne mulighed for et bedre liv med lindring, ønsker Colitis-Crohn Foreningen at støtte.
 
Hvad angår ”cannabis til lindring af symptomer”, skelner vi, som også Danske Patienter gør det, mellem forskellige produkttyper: ”medicinsk cannabis” og ”cannabis til medicinsk brug”.
Medicinsk cannabis betegner isolerede eller syntetiske aktivstoffer (cannabinoider) og lægemidler, som indeholder disse aktivstoffer. Sådanne lægemidler (herunder Sativex og Marinol) kan lovligt ordineres af læger i Danmark.
Ved cannabis til medicinsk brug forstås et cannabisprodukt (fx tørrede plantedele i pulverform), som ikke er indregistreret som medicin, men som kan sælges som et beskyttet varemærke, hvilket for eksempel sker i Holland. Denne type produkter kan ikke lovligt bruges i Danmark.
 
Colitis-Crohn Foreningen mener, at cannabis til medicinsk brug bør lovliggøres i Danmark af følgende grunde:
  • Erfaringer fra lande som Holland, Tyskland, Israel, USA, Canada og andre lande hvor cannabis til medicinsk brug er tilladt i forskelligt omfang viser, at mange patienter oplever en lindring ved brug af cannabisplanten, en lindring som de ikke kan opnå ved konventionel medicin; heller ikke den medicin, som indeholder isolerede eller syntetiske cannabinoider. Dette kan skyldes, at Cannabisplanten er kompleks og sammensat af mange aktive - såvel som passive stoffer, der giver en samlet og virksom effekt.
  • Pga. kompleksiteten er det vigtigt, at cannabis bruges under kontrollerede forhold, hvor fagpersoner kan vejlede den enkelte patient, herunder holde øje med dosis og eventuelle bivirkninger.
  • En legalisering af cannabis til medicinsk brug muliggør samtidig kontrol med kvaliteten af produktet. I Holland produceres cannabisprodukter under kontrollerede forhold.
  • Vi ønsker at forhindre, at patienter, som i forvejen er meget svært belastede af deres sygdom, skal kriminaliseres og stigmatiseres fordi de opsøger cannabis på ulovlig vis som en sidste udvej.
  • Intet tyder på, at produkter, som indeholder mere uforarbejdede dele af cannabisplanten, kan godkendes som lægemidler inden for den nærmeste fremtid. Dette skyldes blandt andet plantens førnævnte komplekse sammensætning samt dens status som ulovligt euforiserende stof. Vi mener ikke, at patienter, der lider af invaliderende symptomer såsom smerter, kan vente på den forskning, som ville være nødvendig for at kunne godkende disse produkter som lægemidler. Derfor er det nødvendigt at legalisere cannabis til medicinsk og kontrolleret brug.
  • En lovliggørelse af cannabis til medicinsk brug under kontrollerede forhold, vil give mulighed for en øget og intensiveret forskning af dens virkning.
  • Det hollandske sundhedsministerium vurderer, at ganske små doser cannabis er tilstrækkeligt til at opnå den ønskede, lindrende effekt.
Colitis-Crohn Foreningen går ikke ind for rygning af cannabis.


 

 
Af CCF den 03/02/16



Gratis rekreationsophold
i uge 11, 12 13 eller 14, 2019 ... Læs mere
Af CCF den 19/02/19

Indvielse
af det Nationale Center for Autoimmune Sygdomme ... Læs mere
Af CCF den 19/02/19

Spørgeskemaundersøgelse
om patienters ønsker til anvendelse af sundhedsdata ... Læs mere
Af CCF den 11/02/19

Gratis rekreationsophold
for familier med et sygdomsramt barn. ... Læs mere
Af CCF den 07/02/19

Billeder af vores kontor i Nørregade, Odense
Se billeder fra vores nye kontor her ... Læs mere
Af CCF den 06/02/19

EFCCA Magasinet februar 2019
Her kan du læse det seneste nummer af EFCCAs magasin ... Læs mere
Af CCF den 01/02/19

CCF Magasinet nr. 113
Det nye nummer af CCF Magasinet er nu på vej til din postkasse! ... Læs mere
Af CC den 30/01/19

Sundhedsvæsnet svigter kroniske patienter ved behandlingsskift
Debatindlæg bragt på Altinget.dk ... Læs mere
Af CCF den 10/01/19

Spørgeskemaundersøgelse
Er der en sammenhæng mellem din tarmsygdom og din mund og tænder? ... Læs mere
Af CCF den 09/01/19

Indberetning af bivirkninger
Husk at indberette evt. bivirkninger ved din medicin ... Læs mere
Af CCF den 07/01/19

Sidste nyt

03/02/16
Cannabis til medicinsk brug ... 
 
19/02/19
i uge 11, 12 13 eller 14, 2019 ... 
 
19/02/19
af det Nationale Center for Autoimmune Sygdomme ... 
 
Gå til nyhedsarkiv
member
member