Nyheder

Kejsersnit og tarmsygdomme

Mennesker født ved kejsersnit har oftere en række kroniske sygdomme såsom tarmsygdomme, viser ny dansk forskning.

Et stigende antal kvinder er af forskellige årsager nødt til at få foretaget et kejsersnit. Deres børn har højere risiko for at få immunologiske sygdomme end børn, der er født på naturlig vis, viser en ny undersøgelse.

I undersøgelsen, som netop er publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Pediatrics, har Hans Bisgaard og kolleger undersøgt sammenfaldet mellem kejsersnit og immunologiske sygdomme hos to millioner danske børn, der kom til verden i en 35 års periode mellem 1973 og 2012.
I de danske fødselsregistre kunne forskerne se at: Børn født ved kejsersnit har oftere end vaginalt fødte børn været indlagt på grund af enten astma, børnegigt, inflammatorisk tarmsygdom, immundefekter, leukæmi eller bindevævssygdomme i løbet af deres liv.
 
Hvis man er født ved kejsersnit er der altså højere risiko for, at man senere i livet får en af de nævnte sygdomme, men det betyder ikke nødvendigvis, at det er selve kejsersnittet, der forårsager, at man bliver syg, understreger Hans Bisgaard.

»Studiet viser, at børn født ved kejsersnit oftere end vaginalt fødte børn får en af de nævnte sygdomme, men det viser ikke en direkte årsagssammenhæng. Der kan være forskellige grunde til, at børn født ved kejsersnit oftere bliver syge,« siger Hans Bisgaard.7

Årsagen er endnu ikke klar
Flere undersøgelser har tidligere vist, at børn født ved kejsersnit har højere risiko end andre for at blive astmatikere, allergikere og diabetikere, men det er første gang, forskere i et enkelt studie har fundet en forbindelse mellem kejsersnit og hel række immunologiske sygdomme.
Selvom det altså ser ud til, at selve det kirurgiske indgreb påvirker både immunforsvar og bakteriesammensætning, kan der være andre både genetiske og miljøbetingede årsager til, at børn taget ved kejsersnit i særlig høj grad bliver syge:
»Vi ved, at der findes en række gener, der er fælles for flere af de her immunologiske sygdomme. Kejsersnittet kan være én ud af flere miljøfaktorer, som aktiverer de pågældende gener, så folk bliver syge,« siger Hans Bisgaard.

Fælles for flere af de undersøgte immunologiske sygdomme er, at de rammer flere og flere mennesker i den vestlige del af verden, mens der ikke er sket den samme stigning i underudviklede lande.

Læs mere på Videnskab.dk - klik her

 
Af CCF den 02/12/14



Min IBS-historie
Christine Hansen ... Læs mere
Af CCF den 07/04/15

Min IBS-historie
Connie D’haene ... Læs mere
Af CCF den 06/04/15

Min IBS-historie
Betina Kevings ... Læs mere
Af CCF den 05/04/15

Min IBS-historie
Kirsten K. Steffensen ... Læs mere
Af CCF den 03/04/15

Min IBS-historie
Tina Posin ... Læs mere
Af CCF den 02/04/15

Min IBS-historie
Christina Bjerre Olsen ... Læs mere
Af CCF den 01/04/15

Vil du starte din egen indsamling?
Støt forskning i mave- tarmsygdomme ... Læs mere
Af CCF den 28/03/15

CCF uddeler 500.000 kr. til forskning i 2015
Forskning i mave- tarmsygdomme ... Læs mere
Af CCF den 25/03/15

Ung dansk læge modtager talentpris
Fokus på forskning i mave- tarmsygdomme ... Læs mere
Af CCF den 24/03/15

Birthe Stubbes Mindelegat 2015
Producer Kristian ... Læs mere
Af CCF den 21/03/15

Sidste nyt

02/12/14
Ny forskning ... 
 
07/04/15
Christine Hansen ... 
 
06/04/15
Connie D’haene ... 
 
Gå til nyhedsarkiv
member
member