Nyheder

Mænd og kvinders tarmbakterier påvirkes forskelligt af kosten

Gennem de seneste år har forskere i stigende grad påvist, at bakterierne i vores tarme spiller en afgørende rolle for vores fysiske og psykiske sundhed.

Tidligere forskning har vist, at maden, vi spiser, ændrer vores sammensætning af bakterier i tarmen, og den funktion bakterierne har. Nu viser en ny undersøgelse udgivet i det anerkendte tidsskrift Nature Communications, at effekten er forskellig fra mænd til kvinder.

»Resultatet er interessant og kan blive afgørende for fremtidens forskning og den kostrådgivning, der gives til befolkningen. Det kan således få betydning for fremtidige forsøg på at forebygge og behandle sygdomme med kostændringer, der kan bremse sygdomsudvikling eller mindske risikoen for sygdom,« siger professor Oluf Borbye Pedersen fra Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter på Københavns Universitet.

»Bakterierne, vi har i tarmene, er med til at styre mange funktioner i vores kroppe, og det er ret sikkert, at tarmbakterierne kan påvirke vores sundhedstilstand. Man mistænker, at en forkert tarmbakterie-økologi kan være årsag til alvorlige lidelser som type 2-diabetes,« siger Oluf Borbye Pedersen.

Det er både mængden af de forskellige bakterier, der rykkes, alt efter ens kost, men kosten ændrer også på, hvilke typer af bakterier der findes i vores tarm. Det tager ikke mere end få dage, før man kan spore en kostændring i tarmbakterierne.

»Vi ved for eksempel, at en fed kost kan fremme bakterier, der skaber en mild form for betændelse i kroppen. Hvorimod en fedtfattig og grøntsagsrig kost mindsker eller fjerner betændelsestilstanden. Men undersøgelsen peger altså på, at mænd og kvinder kunne reagere forskelligt på fedt og grøntsager,« siger Oluf Borbye Pedersen.

»Hvis undersøgelsens resultater kan bekræftes af andre forskere, så vil det komme til at påvirke forskningen fremover. For eksempel er vi sammen med andre danske forskere i gang med at lave et stort interventionsstudie, hvor vi undersøger tarmbakterierne i forhold til kostens indhold af gluten. Også i det projekt vil vi se, om der er et samspil mellem køn og madens påvirkning af tarmbakteriernes sammensætning og funktion,« siger Oluf Borbye Pedersen.

»Måske er vi vidne til de første skridt i retning af udviklingen af en videnskabelige basis for, hvad man kunne kalde en skræddersyet, individuel kost,« siger Oluf Borbye Pedersen.

Læs mere på videnskab.dk - klik her

Forskningsartikel fra Nature Communications - klik her
 
Af CCF den 30/07/14



Verdens Toilet Dag
19. november ... Læs mere
Af CCF den 19/11/14

Spørg psykologen - samarbejde
Opstart: Tirsdag d. 2. december 2014 ... Læs mere
Af CCF den 15/11/14

Nyhedsbrev - okt./nov. 2014
... ... Læs mere
Af CCF den 14/11/14

CCF Magasinet nr. 96
November ... Læs mere
Af CCF den 10/11/14

Læger og sygeplejersker vil give patienterne mere magt
Fokus på patienten ... Læs mere
Af CCF den 30/10/14

En god behandling begynder med en god dialog
Patienter og pårørende ... Læs mere
Af CCF den 28/10/14

Forskningsstøtte 2014
CCF støtter forskning ... Læs mere
Af CCF den 25/10/14

Patientstøtte uddelt for 2014
10 modtagere af i alt 25.ooo kr. ... Læs mere
Af CCF den 23/10/14

Patientinddragelse - Lene Romer Halby
Hvorfor er inddragelse af patienter så vigtig... ... Læs mere
Af CCF den 16/10/14

Nyt Fra EFCCA
Europæisk sammenslutning af "CCF"-foreninger ... Læs mere
Af CCF den 15/10/14

Sidste nyt

19/11/14
19. november ... 
 
15/11/14
Opstart: Tirsdag d. 2. december 2014 ... 
 
Gå til nyhedsarkiv
member
member