Nyheder

Vi har brug for stærke patienter

I en tid med vigende budgetter og et sundhedsvæsen under pres skal man ikke regne med, at der foreløbigt bliver sat mere tid af til patienterne.

Flere undersøgelser fra blandt andre Diabetesforeningen, Hjerteforeningen og Kræftens Bekæmpelse viser, at flere og flere patienter får alvorlig psykisk påvirkning som følge af en kronisk sygdom.

Dette billede tegner sig desværre også for Colitis-Crohn Foreningens (CCF) medlemmer, som lider af kronisk tarmbetændelse. Sygdommen griber voldsomt ind i hverdagen med mavesmerter og op til 40 toiletbesøg i døgnet.

Et centralt problem for mange kronisk syge patienter er den tidspressede kontakt med læger og sygeplejersker, hvor fokus primært er på målbare ting som vægt og blodprøver – og ikke på, hvordan patienten klarer hverdagen.

Det skyldes ikke manglende vilje fra sundhedspersonalet.

Ifølge en undersøgelse fra Videnscenter for Brugerinddragelse i sundhedsvæsenet ønsker både læger og sygeplejersker mere patientinddragelse.

I en tid med vigende budgetter og et sundhedsvæsen under pres skal man ikke regne med, at der foreløbigt bliver sat mere tid af til patienterne. Hvordan sikrer vi så, at man i mødet mellem patient og sundhedspersonale ’fanger’ det væsentlige for patienten, herunder faresignaler i forhold til depression som følge af den kroniske lidelse?

Vores bud er, at det i høj grad handler om at udvikle konkrete initiativer, der understøtter den stærke patient og det gode partnerskab mellem patienter, læger og sygeplejersker. Den stærke patient tager medansvar for at drive behandlingen og kan påtage sig opgaver som fx at udføre målinger i eget hjem. Undersøgelser fra European Health Care Foundation viser, at succesfuld behandling af kroniske lidelser afhænger op til 90 pct. af patienten og kun 10 pct. af sundhedsvæsenet. Samme undersøgelser viser, at kun cirka 20 pct. af kroniske patienter er i kontrol over egen sygdom.

Et godt partnerskab mellem patienter og sundhedspersonale indebærer blandt andet, at parterne fastsætter behandlingsmål i en ligeværdig dialog.

Dette er en vigtig forudsætning for velbehandlede og velfungerende patienter. En undersøgelse blandt CCF’s medlemmer viser, at flere end 60 pct. ikke opstiller behandlingsmål i samarbejde med lægen. Der er altså rum for forbedring, og ansvaret ligger både hos patienter og sundhedspersonale.

For nylig mødtes medlemmer af CCF med læger og sygeplejersker til en workshop i København i anledning af foreningens 25 års jubilæum for at drøfte konkrete initiativer, der kan fremme den stærke patient og det gode partnerskab. CCF tog initiativ til workshoppen, fordi den stærke patient og det gode partnerskab ikke kommer af sig selv. Der er behov for at udvikle værktøjer, fx oplysningsmateriale, patientuddannelse og eHealth-løsninger.

CCF vil i den kommende tid række ud til sundhedspersonale, patientforeninger, regioner og sundhedsindustri med henblik på samarbejde om konkrete udviklingsprojekter.

Af Bente Buus Nielsen (Landsformand - CCF), Pia Munkholm og Palle Bager

Se debatten fra Dagens Medicin - klik her



 
Af CCF den 17/06/14



Tillykke til Martin Høgsted
Og Magnus Millang (Danish Dynamite) ... Læs mere
Af CCF den 22/08/14

Indsatsen for kroniske syge styrkes med fem milliarder kroner
Regeringens udspil frem til 2018 ... Læs mere
Af CCF den 21/08/14

I medgang og modgang
Anders og Camilla Vorum ... Læs mere
Af CCF den 17/08/14

En super woman bliver jo ikke syg!
Lene Romer Halby ... Læs mere
Af CCF den 10/08/14

Danske kvinder (og én mand) viser stolt deres stomi frem
Benny er ene mand ... Læs mere
Af CCF den 10/08/14

Topseje piger i Go' Morgen Danmark
Belinda og Stephanie ... Læs mere
Af CCF den 09/08/14

Bikini-billeder af kvinder med stomiposer
Sociale medier ... Læs mere
Af CCF den 06/08/14

Jeg hedder Rosa og er 23 år
Historie om Crohns sygdom ... Læs mere
Af CCF den 04/08/14

CCF Magasinet nr. 95
Augustnummeret... ... Læs mere
Af CCF den 30/07/14

Mænd og kvinders tarmbakterier påvirkes forskelligt af kosten
Kosten har betydning ... Læs mere
Af CCF den 30/07/14

Sidste nyt

17/06/14
Debat i Dagens Medicin ... 
 
22/08/14
Og Magnus Millang (Danish Dynamite) ... 
 
21/08/14
Regeringens udspil frem til 2018 ... 
 
Gå til nyhedsarkiv
member
member