Korttarmssyndrom - kort tarm (SBS)

Korttarmssyndrom er en tilstand med manglende eller så utilstrækkeligt fungerende tarm, at ernæring ikke kan opretholdes alene ved fødeindtagelse gennem munden.
*Tilstanden kan fx opstå som følge efter operation, hvorunder det har været nødvendigt at fjerne store dele af tyndtarmen, eller ved beskadigelse af tyndtarmen pga. strålebehandling, hvorved den har mistet sin evne til at optage de nødvendige næringsstoffer og kalorier.

Det er usikkert, hvor meget af tyndtarmen der skal være intakt, men hvis der er mindre end 50 cm fungerende tyndtarm tilbage, kan livet ikke opretholdes, uden at der tilføres kalorier, væske og næringsstoffer parenteralt, dvs. uden om tarmen, direkte ind i blodbanen. Hvis tyndtarmen er intakt, kan tyktarmen undværes i hele sin udstrækning, uden at det påvirker næringsoptagelsen. Hvis større dele af tyndtarmen er bortopereret eller uden funktion, vil tilstedeværelsen af hele eller dele af tyktarmen derimod være af afgørende betydning for opretholdelse af væskebalancen.

*Den tilgrundliggende sygdom kan være blodprop i tarmen, inflammatoriske tarmsygdomme og følger efter strålebehandling grundet en kræftsygdom.

Colitis-Crohn Foreningen er patientforeningen for: Korttarmssyndrom

Informationshæfte og video om korttarmssyndrom er på vej...

SBS: Short Bowel Syndrome (korttarmssyndrom)

Facebookgruppe for korttarmssyndrom - klik her

Du kan også besøge HPN-foreningens hjemmeside hpn.dk.
HPN-foreningen er en frivillig patientforening for personer der får intravenøse væsker og ernæring i hjemmet (hjemmeparenteral ernæring) og disses pårørende.
Dette kan gøre sig gældene for korttarmspatienter.
 

Sidste nyt

19/06/19
Vi har fået en henvendelse fra Nordsjællands Hospital ... 
 
17/06/19
Opfølgning på et vellykket Folkemødet ... 
 
14/06/19
Så er Folkemødet 2019 skud i gang ... 
 
Gå til nyhedsarkiv
member
member
member